Senatorul PSD de Suceava, Ioan Stan, cere demascarea incorectitudinii și ilegalităților cuprinse în „dictatul MCV” al Comisiei Europene. El avertizează că altfel România se va transforma în protectorat sau chiar colonie de sorginte bruxelleză


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației județene PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, președintele Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, a susținut, în Senat, o declarație politică în care a arătat că Mecanismul de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene în privința României este expirat din ianuarie 2010 și că nu mai are nici o bază legală în dreptul UE și cere demascarea ilegalităților din ultimul MCV în care Comisia Europeană atrage atenția României că se îndepărtează de principiile statului de drept.

 

În discursul său, senatorul Ioan Stan explică că vreme de o săptămână și, cu siguranță, încă mult timp de acum înainte, voci dintre cele mai avizate au comentat și vor comenta conținutul „emanației de sinistră amintire” Mecanismul de Cooperare și Verificare.

„Curat mecanism cum ar spune cel mai contemporan dintre clasicii dramaturgiei românești. Zisul MCV a fost instituit ca o anexă a clauzei de salvgardare inclusă în Tratatul de aderare a României la UE la data de 13 decembrie 2006, în ideea de a oferi eficiență acelei clauze și totodată de a evita activarea acesteia. Atunci, prin decizie, au fost stabilite obiectivele pe care Comisia le va monitoriza prin MCV și pe care România, treptat, progresiv, trebuia să le atingă. Prin aceeași decizie se stabileau un număr de 4 recomandări de luat în considerație. Las la o parte că vorbim de  recomandări  și nu de altceva”, a spus senatorul.

Ioan Stan adaugă că pe măsură ce România se apropia de îndeplinirea recomandărilor acestea se tot înmulțeau ajungând la 12 și astăzi la 20.

„Poate n-ar fi rău ca specialiștii să evalueze dacă obiectivele de monitorizat prin MCV, pe care astăzi Comisia le urmărește, se mai află în limitele deciziei care le-a instituit. Până atunci să precizăm că, de fapt, clauza a expirat pe 1 ianuarie 2010. Să ne înțelegem! Clauza a expirat cu toate ale sale. Din acel moment MCV nu mai are nici o bază legală în dreptul UE. Comisia Europeană nu mai are nici un temei legal pentru e exercita atribuțiile implicate de funcționarea MCV. Pentru că, potrivit Tratatului de la Lisabona, Comisia are numai competențele atribuite ei prin tratatele convenite de toate statele membre, conform principiului atribuțiunii”, a mai spus Ioan Stan.

El susține că nu mai există nici un tratat care să îi atribuie Comisiei rolul de a gestiona vreun MCV și că, în consecință, prelungirea funcționării MCV  constituie o încălcare flagrantă a supremației legii, a statului de drept, atât la nivelul României cât și al UE.

„Cred cu toată puterea că această situație ar trebui clarificată odată pentru totdeauna de specialiștii în domeniu. Perpetuarea stării existente ar permite în continuare imixtiunea politicului Made in Bruxelles în atribuțiile conferite legiuitorului român de însăși Constituția României. Ar permite cozilor de topor continuarea practicilor de dezinformare tendențioasă și răuvoitoare sub mizerul interes politic al persoanelor corupte de putere și care vor ca România să se afle sub un deplin control politic și economic”, susține Ioan Stan.

El crede că aceste intenții sunt vădite de întreg conținutul MCV pe 2018, dar, în mod irațional, ilogic și mai ales ilegal de capitolul referitor la legile justiției.

„Departe de mine intenția de a rescrie regula celor trei ”I”. Dar așa-zisele ”recomandări” ce privesc acest subiect frizează nu numai ridicolul dar încearcă să oblige la încălcarea Legilor noastre aflate în vigoare în virtutea drepturilor unui legiuitor legitim ales de poporul român”, a spus senatorul PSD de Suceava.

El atrage atenția senatorului că dacă mai păstrează cumva ideea că sunt parte a ceea ce se constituie în singurul organism cu putere de legiferare din România vine Raportul MCV să dea peste mână și să dicteze cum să se facă legile în România și , într-o impertinență fără margini, cere să se suspende imediat punerea în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare.

Mai mult, el arată că raportul MCV cere și revizuirea legislației ținând cont pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât și de cele formulate de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei – GRECO.

„Nimic despre ceea ce impun realitățile românești. Nimic despre ceea ce Curtea Constituțională a decis că este constituțional și poate fi implementat. Nimic despre abuzurile săvârșite la adăpostul presupusei lupte împotriva corupției. Toate acestea și multe altele asemenea nu au nici o relevanță la urechea Bruxellului obișnuită cu otrava minciunilor acelor antiromâni aciuați sub poalele intereselor personale sau de grup, aflați în solda unor personaje recunoscute internațional ca manipulatoare veroase”, a spus Ioan Stan.

El consideră că nu trebuie să se treacă ușor peste astfel de brutale imixtiuni în viața legislativă românească.

„Să mobilizăm marii specialiști pe care România îi are, din fericire, într-o fermă acțiune conjugată de demascare a incorectitudinii și ilegalităților cuprinse în dictatul MCV de ultimă oră. Altfel s-ar putea ca la anul, pe vremea asta, să fim obligați a comemora un an de la transformarea României în protectorat sau chiar colonie de sorginte bruxelleză”, a conchis Ioan Stan. (T.B.)


Intră acum și în grupul de