Guvernul să fie demis dacă nu obține descărcarea bugetară pe anul anterior, iar președintele să fie ales doar pentru un mandat și apoi să fie senator pe viață, propuneri ale liderului Pro România Cătălin Nechifor


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele pentru administrație al Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că propune modificări constituționale pentru a se evita situații de blocaj guvernamental, dar și de funcționare normală a țării.

Nechifor a spus că a constatat, cu regret, că de 30 de ani România parcă nu poate progresa și că se înregistrează cu regularitate conflicte în putere executivă partajată dintre Guvern și Președinție.

„Trebuie să înțelegem mecanismele politice care stau la baza Constituției și că ce se întâmplă cu un Guvern lipsit de putere și un președinte care refuză  nominalizări de miniștri pe bandă rulantă nu ne ajută”, a spus deputatul Pro România.

El a arătat că, până de curând, Klaus Iohannis doar întreba unde să iscălească și că a numit peste 80 de miniștri și trei guverne PSD în decurs de doar trei ani.

Nechifor a spus că PSD este un partid în picaj după ce a avut o guvernare în care au schimbat trei prim miniștri și zeci de miniștri și nu mai poate genera încrederea populației.

Pentru ca situații de acest fel să se evite, Cătălin Nechifor propune schimbări în Constituție astfel încât Guvernul să fie demis dacă descărcarea bugetară anuală nu este aprobată de Parlament, dar și ca președintele țării să fie ales doar pentru un mandat, urmând ca apoi să fie senator de drept.

Pro România – conferința de presa la Suceava

Gepostet von NewsBucovina.ro am Donnerstag, 5. September 2019

Potrivit lui Nechifor, un guvern care nu și-a îndeplinit obiectivele stabilite prin Legea bugetului pe anul precedent trebuie să fie demis și înlocuit.

El a spus că un astfel de model este în Olanda, unde Guvernul cere Parlamentului descărcarea bugetară.

„Guvernul este obligat să vină în Parlament după exercițiul financiar anual și să spună ce a făcut cu banii. Nu este suficient să împarți resursele țării, ci trebuie să vii și să dai explicații cum ai cheltuit banii alocați pentru că e control parlamentar. Dacă Parlamentul nu aprobă descărcarea bugetară Guvernul este demis fără să fie nevoie de moțiune de cenzură”, a spus Nechifor.

El a arătat că în acest fel un guvern care nu-și îndeplinește prevederile din Legea bugetului adoptată tot de Parlament este destituit și înlocuit.

Nechifor a arătat că, acum, Guvernul actual are deja un deficit bugetar de 9 miliarde de lei pe termen scurt și că situația este gravă, dar că situația aceasta putea fi prevenită dacă, în prima parte a anului exista acest mecanism de descărcare bugetară.

Totodată, deputatul Pro România propune ca președintele țării să aibă un singur mandat, urmând ca apoi să fie senator de drept pe viață.

El a explicat că în acest fel președintele, care nu mai are motive să fie partinic, poate îndeplini corect prerogativele de mediator între instituțiile statului și între stat și societate. (T.B.) 


Intră acum și în grupul de