Nechifor reclamă gradul mic de absorbţie a fondurilor europene


Intră acum și în grupul de

Parlamentarul social-democrat Cătălin Nechifor s-a arătat vineri surprins de faptul că în domeniul infrastructurii de transporturi absorbţia pe Programul Operaţional Sectorial (POS) este zero. „La Programul Operaţional Sectorial de Transporturi absorbţia este de fix zero la sută. Prin non-performanţă, Berceanu a reuşit să aducă în România fix zero euro”, a declarat Nechifor, în cadrul unei conferinţe de presă.

El consideră că blocajul în care se află ţara noastră este determinat de lipsa de dezvoltare a infrastructurii de transporturi. „România nu are autostrăzi, nu are căi ferate cum trebuie şi nici aeroporturi şi nici un are perspectivă în lipsa atragerii de fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii de transporturi”, a spus deputatul PSD, arătând că „perechea Berceanu-Băsescu” a atras zero euro pentru infrastructura de transporturi din suma de 1,3 miliarde de euro alocată.

Nechifor a ţinut să sublinieze că nici în domeniul în care era pregătit, transporturile, preşedintele Traian Băsescu nu a reuşit să performeze. „Traian Băsescu a fost cinci ani ministru al Transporturilor, a fost cinci ani primar al Capitalei, a fost cinci ani preşedinte. Trebuie să plece acasă”, a spus deputatul PSD.

Totodată, el a arătat că pe POS Mediu rata de absorbţie este de 5,44 la sută din suma de 1,28 de miliarde de euro, iar pe POR, s-au făcut contracte în sumă de 2,54 la sută din 1,75 de miliarde de euro alocate. „Suntem o ţară corigentă la absorbţia fondurilor comunitare”, a spus Nechifor, care a adăugat că şeful statului trebuie să-şi asume şi acest eşec, aşa cum îşi asumă că România este în recesiune economică.

Parlamentarul sucevean a apreciat drept „ruşinos” gradul de absorbţie al fondurilor europene, care este de patru la sută, la doi ani şi jumătate de la aderare României la Uniunea Europeană. El a arătat că aceasta se produce în condiţiile în care în perioada Guvernului Năstase, pe fonduri de preaderare, absorbţia a fost de 84 la sută. „Lucrurile sunt foarte deranjante. România are nevoie de aceşti bani, dar este o ţară contributor net la bugetul UE şi fondurile cu care noi contribuim sunt folosite pentru proiecte care se desfăşoară în alte state ale Uniunii Europene”, a încheiat deputatul PSD de Suceava.


Intră acum și în grupul de