Reproşuri „în termeni civilizaţi” între liderii locali ai coaliţiei PD-L-PSD


Intră acum și în grupul de

Pe lângă reproşurile „în termeni civilizaţi” pe care şi le-au adus reciproc liderii locali ai coaliţiei PD-L – PSD, privind declaraţiile politice din ultima perioadă, în cadrul şedinţei de miercuri au fost abordate problemele legate de promovarea de proiecte, au declarat surse participante la întâlnire.

Preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, a recunoscut în urma şedinţei că au fost unele reproşuri aduse reciproc, arătând că s-a convenit ca declaraţiile politice ce vor fi făcute să nu afecteze interesul general al judeţului, iar liderul PSD Suceava, Gavril Mîrza, a arătat că „discuţiile au fost în modul cel mai civilizat şi paşnic”.

Liderul democrat-liberalilor suceveni a cerut partenerilor din PSD să intervină pe lângă ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi pentru alocarea de fonduri necesare regularizărilor cursurilor de apă din judeţ în vederea prevenirii inundaţiilor. Totodată, reprezentanţii celor două partide au convenit să susţină programele judeţene de modernizare a infrastructurii, dar şi includerea în 2010 a modernizării traseelor Roman-Siret pe E 85 şi Suceava-Botoşani întrucât traficul existent impune lărgirea acestor drumuri.

În ceea ce priveşte promovarea de proiecte de dezvoltare, liderii suceveni ai PD-L şi PSD au stabilit că la acordarea sprijinului nu trebuie să se ţină cont de culoarea politică a primarilor ci de interesul comunităţilor locale.

Preşedintele PSD Suceava a menţionat că la viitorul rectificativ al bugetului judeţean modul de repartizare a sumelor de bani va fi făcut după o consultare în cadrul coaliţiei, iar preşedintele PD-L Suceava a arătat că după ce vor fi stabilite standardele de cost pentru administraţiile publice locale, modul în care se vor repartiza sumele de bani se va clarifica.

În cadrul şedinţei, Gheorghe Flutur a explicat partenerilor din coaliţie cum s-au alocat fondurile la ultima rectificare bugetară, PSD criticând că 17 localităţi cu primari PSD nu au primit nici un leu. Astfel, Flutur a prezentat o situaţie multianuală, 2006-2009, privind alocarea fondurilor pe localităţi şi a subliniat că fondurile au fost acordate localităţilor care au în derulare proiecte sau care au fost prejudiciate de fonduri, exemplificând cu municipiul Fălticeni care în ultimii trei ani a primit jumătate din fondurile alocate unor municipii de aceeaşi mărime.
Totodată, el a spus că sunt localităţi care înainte să solicite fonduri de la bugetul judeţului ar trebui să cheltuie banii pe care îi au în fondul de rulment.

Liderii celor două organizaţii au mai stabilit să susţină un program naţional pentru dezvoltarea satului românesc, dar şi realocarea de fonduri în cadrul PNDR pentru proiectele de dezvoltare rurală astfel încât proiectele eligibile depuse pe măsura 3.2.2 şi care nu intră în finanţare să poată fi puse în practică.

Preşedintele PD-L Suceava a arătat că judeţul Suceava are 68 de proiecte depuse pe măsura 3.2.2, cele mai multe din ţară, în valoare de peste 70 de milioane de euro.

Preşedintele PSD Suceava, Gavril Mîrza, a mai arătat că în cadrul discuţiilor cu PD-L s-a stabilit să se facă o trecere în revistă a administraţiilor locale din judeţ pentru a se vedea unde cele două partide pot să realizeze parteneriate.

La rândul său, Gheorghe Flutur a spus că s-a discutat despre modul în care PSD ar putea prelua funcţiile de viceprimar în Fălticeni şi Rădăuţi, unde primarii sunt PD-L, insistând ca în municipiul Rădăuţi să se clarifice situaţia pentru că este nevoie de stabilitate politică.

Preşedintele PD-L Suceava a mai spus că la această întrunire a coaliţiei judeţene a informat partenerii din PSD despre ceea ce s-a discutat luni, la Bucureşti, în cadrul şedinţei coaliţiei, în special privind asumarea răspunderii Guvernului pe cele patru proiecte de lege.

În cadrul întâlnirii dintre liderii locali ai coaliţiei, s-a mai stabilit ca parlamentarii celor două formaţiuni să facă intervenţii pe lângă ministerele de resort, astfel încât să fie alocate fonduri pentru achitarea datoriilor din 2008. Astfel, pentru lucrări la şcoli sunt datorii de 25 de milioane de lei, iar pentru refacerea infrastructurii distruse de inundaţii, datoriile primăriilor se ridică la 40 de milioane de lei. „Trebuie făcute demersuri la MECI, MAI şi MFP pentru plata acestor datorii pentru că sunt primării, şcoli şi agenţi economici blocaţi”, a spus liderul PD-L Suceava, Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de