Stan: „Fermierul roman nu va putea fi compatibil cu cel din tarile unde agricultura este subventionata” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Agricultura românească va sucomba dacă nu se va produce o minune, este de părere deputatul PSD de Suceava, Ioan Stan, după ce ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru, a declarat că nu are nevoie în buget de suma de 2,1 miliarde de lei, pe care comisia de specialitate a Parlamentului o propusese pentru suplimentarea bugetului acestui minister.

Potrivit deputatului sucevean, UE acordă câte 70 de euro/ha subvenţie, dar pentru ca această sumă să fie alocată, România trebuie să participe cu câte 45 de euro pe hectar. „În condiţiile în care a refuzat cele 2,1 miliarde de lei, nu va avea banii necesari pentru ca fermierii să primească cei 70 de euro pe hectar”, a spus deputatul PSD.

Stan s-a întrebat dacă nu cumva prin această strategie se face jocul altor ţări ale UE unde agricultura este subvenţionată cu până la 300 de euro/ha cum ar fi Germania, Franţa sau Grecia. „În condiţiile acestea, fermierul român nu va putea fi compatibil cu cel din ţările unde agricultura este subvenţionată. Fermierul român nu va putea exporta şi nici nu va putea rezista concurenţei pe piaţa românească produselor din alte ţări”, a spus deputatul PSD.

El a arătat că fermierii greci organizează acum proteste pentru că sunt nemulţumiţi de nivelul subvenţiei, în timp ce în România „fermierii nu primesc nici un sfanţ pentru irigaţii şi nici un bănuţ pentru subvenţia la lapte”.


Intră acum și în grupul de