Peste 1000 de oameni la prima actiune de anvergura a noii conduceri PSD Suceava


Intră acum și în grupul de

Peste o mie de membri şi simpatizanţi PSD au participat, sâmbătă, în faţa Palatului Administrativ din Suceava, la un miting de protest faţă de măsurile de austeritate promovate de Guvernul Boc, iar la finalul acţiunii cei patru parlamentari PSD de Suceava, Catalin Nechifor, Ioan Stan, Gavril Mîrza şi Eugen Bejinariu, i-au înmânat prefectului un program în zece puncte cu măsuri de redresare economică.

Cei patru parlamentari PSD de Suceava au mers la prefectul Sorin Arcadie Popescu şi i-au înmânat un plan în zece puncte cu soluţii care pot scoate, în opinia lor, ţara din criză economică actuală.

Liderul PSD Suceava, Cătălin Nechifor, i-a spus prefectului că mitingul a fost unul de protest faţă de măsurile de austeritate adoptate de guvern şi şi-a exprimat speranţa că măcar o parte din măsurile PSD vor fi preluate de guvernanţi şi puse în aplicare.

Prefectul a explicat că va trimite Guvernului României, în cel mai scurt timp posibil, programul cu măsurile propuse de PSD şi a apreciat modul de organizare a mitingului, care s-a încheiat fără nici un feld e incident.

Planul de măsuri propus de PSD Suceava prevede, printre altele, depolitizarea administraţiei publice, atragerea de fonduri europene şi nu în ultimul rând încurajarea investiţiilor publice şi private.

Astfel, PSD Suceava propune, ca o primă măsură, îmbunătăţirea colectării taxelor şi impozitelor la buget, iar banii să fie colectaţi pentru stat şi “nu pentru PDL, dar şi combaterea marii evaziuni fiscale”. Totodată, PSD Suceava cere depolitizarea administraţiei publice şi distribuirea fondurilor publice pe priorităţi, şi nu pe criterii politice.

Printre măsurile propuse de protestatari este şi cea privind reducerea garanţiilor companiilor private la contractele publice, evaluarea rapidă a dosarelor pentru proiecte cu fonduri europene, accesarea de programe europene, oprirea “jafului băieţilor deştepţi din energie”, acordarea de facilităţi investitorilor care creează locuri de muncă, dar şi reluarea urgentă a subvenţionării agriculturii româneşti.

Noul preşedinte executiv al organizaţiei judeţene Suceava a PSD, Ovidiu Donţu a spus că partidul său vrea să arate că există soluţii pentru scoaterea ţării din criză în afara celor adoptate de Guvern şi a subliniat că PSD se va opune atât în stradă, cât şi în Parlament măsurilor de austeritate iniţiate de actuala guvernare.

Preşedintele nou ales al PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a apreciat numărul mare de participanţi la acest miting, considerând că oamenii prezenţi au transmis clar guvernanţilor mesajul “Aşa nu se mai poate!”.

Membrii şi simpatizanţii PSD care au protestat, sâmbătă, în faţa Palatului Administrativ din Suceava, au fluierat şi au bătut în tobe, ei aruncând pe treptele instituţiei găleţile portocalii folosite în campania electorală de PDL. Gestul a fost unul “de dispreţ” şi chiar ostentativ la adresa partidului de guvernamânt cu mesajul “Luaţi-vă găleţile înapoi”.

Protestatarii, care s-au adunat în faţa Palatului Administrativ din Suceava, unde îşi au sediul Prefectura şi Consiliul Judeţean, au protestat faţă de măsurile de austeritate anunţate de Guvern, aducând la manifestaţie tobe şi goarne. Manifestanţii au scandat “Jos Băsescu”, “Jos Boc”, “Flutur mincinos”.

Ei au avut pancarte cu mesaje precum : “Trăiască Partidul Democrat Liberal, în frunte cu măreţii conducători: Băsescu, Flutur, Boc”, “PDL la guvernare, atenţie la buzunare”. Pe toate pancartele se regăsea şi mesajul “Stop Boc”.

Vicepreşedintele PSD Suceava Ovidiu Milici a citit în faţa participanţilor la protest o scrisoare deschisă către preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc, în care reprezentanţii PSD le atrag atenţia că sunt responsabili pentru actuala situaţie economică a ţării.

„Responsabilitatea clară pentru situaţia în care ne aflăm vă aparţine în principal dumneavoastră, domnule preşedinte al României, domnule prim-ministru şi domnilor parlamentari, dat fiind că aţi avut şi aveţi în prezent toate pârghiile de putere din România. Dumneavoastră, domnule preşedinte, aţi numit persoanele care să formeze guverne şi care să dea o direcţie guvernării în ultimii 6 ani. Aţi ascuns, cu bună ştiinţă, opiniei publice situaţia reală a economiei. Aţi risipit în mod iresponsabil banii împrumutaţi de la FMI şi de la bănci”, se arată în scrisoare.

„Noi, cei de la PSD, înţelegem foarte bine ce înseamnă solidaritatea şi vom face tot ce putem să fim solidari cu oamenii afectaţi de această criză. Dar nu vom accepta să fim solidari cu dvs, în acest genocid social. Nu vom fi solidari niciodată cu măsurile aberante de tăiere a pensiilor, salariilor şi indemnizaţiilor pentru mame. Nu vom fi solidari niciodată cu jaful şi hoţia pe care le-aţi practicat şi le practicaţi”, se mai arată în scrisoare.

În documentul menţionat PSD reaminteşte că este singurul partid care a dus la bun sfârşit un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi poate oferi o alternativă la măsurile absurde pe care le cer actualii guvernanţi.

Manifestanţii au aruncat în faţa uşii Palatului Administrativ găleţile şi pungi portocalii folosite de PDL în campania electorală, iar pentru a sancţiona simbolic guvernarea actuală au ridicat cartonaşe roşii.


Intră acum și în grupul de