Nechifor: „Mariile lor guvernantii ii lasa pe sinistrati cu ochii in soare, fara nicio speranta ca viata lor va reveni la normal”


Intră acum și în grupul de

Solidaritatea de care vorbeşte premierul Emil Boc în numele guvernului PDLUDMRUNPR lipseşte cu desăvârşire, a apreciat preşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, într-un comunicat de presă, făcând referire la „birul pe inundaţii” introdus de guvernanţi. „Primăriile sucevene afectate de inundaţiile din ultimele zile au primit lovitura de graţie: diminuarea bugetelor locale cu sute de milioane de lei vechi, invocându-se acordul cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană”, arată Nechifor.

El a precizat că printr-o adresă a Direcţiei Generale Judeţene a Finanţelor Publice care se referă la adresa Ministerului Finanţelor Publice nr. 372018 din 29 iunie 2010, primarilor localităţilor sucevene li s-a comunicat decizia de diminuare a sumelor defalcate din TVA pentru trimestrul al treilea.

Potrivit deputatului social-democrat în adresă se arată că a fost prevăzut un set de măsuri suplimentare pentru ajustarea deficitului bugetar, printre care şi reducerea sumelor de la bugetul de stat alocat către bugetele locale. „În acest sens se modifică repartizarea pe trimestre a sumelor defalcate din TVA alocate în anul 2010, în sensul diminuării în trimestrul III şi majorării în trimestrul IV a acestora”, se menţionează în adresa trimisă primarilor.

Preşedintele PSD Suceava consideră că premierul Emil Boc şi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu au crezut de cuviinţă să taie banii localităţilor tocmai când urgenţa este cea mai mare, când oamenii au cea mai mare nevoie de bani pentru a trece peste nenorocirea care i-a afectat. „Nu numai că bugetele locale sunt insuficiente pentru activitatea curentă, dar măriile lor guvernanţii le mai şi iau din bruma de bani şi îi lasă pe sinistraţi cu ochii în soare, fără nicio speranţă că viaţa lor va reveni la normal”, susţine Nechifor.

El a mai arătat că măsura diminuării bugetare, din cotele defalcate din TVA, este şi mai ciudată, în condiţiile în care Guvernul Boc tocmai a majorat TVA cu 5 procente de la 19% la 24%, fapt ce confirmă incapacitatea guvernului de a gestiona finanţele publice ale ţării precum şi lipsa completă a oricărui spirit de solidaritate. „Credem că guvernul Boc condamnă prin această măsură în mod direct sinistraţii care au rămas pe drumuri şi care nu mai trăiesc în niciun caz bine. Îi solicităm domnului Boc şi miniştrilor cabinetului, care sunt plimbaţi în aceste zile ca urşii de la circ prin localităţile afectate de inundaţii, să preia pentru o zi atribuţiile de primar şi să vadă domniile lor cum poţi să te descurci în situaţie de forţă majoră fără bani şi fără vreun sprijin din partea autorităţilor centrale ale statului”, a spus Nechifor.

El a explicat că bugetul primăriilor a fost diminuat prin această măsură cu sume importante de bani, exemplificând cu comuna Grăniceşti, unde primăria va pierde în trimestrul al treilea 82.000 de lei. „Se presupune că aceşti bani vor fi recuperaţi în trimestrul patru, însă dacă domnul Boc a luat, ne îndoim că domnia sa va mai da vreodată banii înapoi”, a conchis preşedintele PSD Suceava.


Intră acum și în grupul de