Luhan: Strategia UE pentru Regiunea Dunarii ar putea fi compromisa daca nu se suplimenteaza fondurile


Intră acum și în grupul de

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării s-ar putea transforma într-un eşec datorită lipsei unor fonduri speciale alocate ţărilor din această zonă, a apreciat luni europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, care este şi membru în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European.

Potrivit acestuia, la sfârşitul lunii august, comisiile de specialitate ale Parlamentului European vor relua discuţiile privind Strategia Dunării, iar principala problemă în implementarea acestei strategii este că documentul nu prevede alocarea de fonduri speciale dedicate proiectelor ce se vor realiza în cadrul strategiei, ci se recomandă folosirea fondurilor din programele de cooperare teritorială.

“Comisia recomandă să fie utilizate fonduri deja puse la dispoziţia statelor membre prin intermediul programelor de cooperare teritorială, dar aceste fonduri trebuie să fie utilizate în scopurile pentru care au fost planificate. Trebuie să găsim şi alte surse de finanţare, la nivel european. Voi încerca să găsesc soluţii alături de ceilalţi colegi din grupul PPE al Parlamentului European”, a declarat Petru Luhan.

El a mai spus, că pe de altă parte, responsabilitatea implementării acestei strategii nu revine unei instituţii speciale în condiţiile în care abordarea macro-regiunii Dunării este o provocare atât pentru Comisia Europeană cât şi pentru autorităţile locale şi regionale. „Este un caz fără precedent, având în vedere dimensiunea extinsă a acestei macro-regiuni, diversitatea nivelurilor de dezvoltare economică şi socială, precum şi diferenţele instituţionale. Vom discuta cu experţii Comisiei, pentru a identifica împreună soluţiile existente, pentru că altfel va fi extrem de greu să se atingă obiectivele pe care Strategia le va propune”, a mai spus europarlamentarul PDL.

El consideră că prin Strategia UE pentru regiunea Dunării, care este un nou instrument de cooperare în cadrul UE, România poate obţine beneficii importante. „Dintre statele dunărene, ţara noastră deţine cea mai mare suprafaţă din bazinul Dunării şi sectorul cel mai lung al fluviului. Am cerut Comisiei Europene să fie alocate fonduri suplimentare pentru priorităţile ce vor fi stabilite în cadrul Strategiei UE privind Dunărea din fondurile structurale“, a mai declarat Luhan.

Potrivit Comisiei Europene, o sumă considerabilă de fonduri este deja alocată regiunii Dunării prin intermediul numeroaselor programe de finanţare ale UE, prin Fondurile Structurale 2007-2013 fiind alocate, spre exemplu, aproximativ 100 de miliarde de euro. “Strategia trebuie să aducă beneficii concrete pentru cetăţenii europeni, care au nevoie de creşterea valorii economice a regiunii, utilizarea Dunării ca sursă de energie şi valorificarea potenţialului în transporturi. Protecţia biodiversităţii, protecţia cetăţenilor, lupta împotriva crimei organizate, prevenirea traficului uman şi a bunurilor, alături de diversitatea culturală sau dezvoltarea potenţialului turistic trebuie să fie priorităţi ale documentului strategic european. UE trebuie să sprijine Regiunea Dunării pentru creşterea valorii sale economice”, a mai spus Petru Luhan.

Europarlamentarul sucevean a participat la evenimentele organizate de Comisia Europeană la Ulm, Budapesta, Constanta şi Wachau, unde au fost analizate elementele acestei strategii.


Intră acum și în grupul de