Onofrei insista ca ministrul Educatiei trebuie sa demisioneze

„Decizia Curţii Constituţionale este un motiv în plus ca ministrul Educaţiei să-şi dea demisia”, a declarat miercuri, senatorul PDL de Suceava, Orest Onofrei, după ce decizia Curţii Constituţionale a dat şanse Legii Educaţiei să fie corectată, iar obiecţiile să fie îndreptate cu sau fără voia ministrului.

Potrivit parlamentarului democrat-liberal, ministrul Educaţiei este vinovat că a adus Guvernul în situaţia de a-şi angaja răspunderea pe această lege. „El l-a pus pe premier în această situaţie”, a spus senatorul sucevean.

El a apreciat că ministrul va avea dificultăţi majore în Comisia din Senat. „Dacă a avut dificultăţi majore cu senatorii PDL, cu atât mai mult va avea cu ceilalţi”, a spus Onofrei.

El consideră că în această situaţie, demisia ministrului ar fi mult mai corectă. „Demisia este mai corectă decât a continua să participe la o lege asupra căreia nu va mai avea nimic de zis”, a conchis Onofrei.

Curtea Constituţională a constatat, miercuri, că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, ca urmare a retragerii Legii educaţiei din Senat, de către Executiv.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a înaintat Curţii Constituţionale (CC) o sesizarea referitoare la Legea educaţiei, reclamând un conflict juridic de natură constituţională cu Guvernul.

Geoană afirma că acest conflict a fost iniţiat în momentul în care Guvernul a decis să retragă din Senat proiectul Legii educaţiei şi să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru adoptarea acesteia. “Guvernul Boc, într-o incarnaţiune anterioară a sa, a făcut un lucru similar în 2009, şi după un an de zile încearcă acelaşi lucru”, adăuga el, precizând că angajarea răspunderii pe Legea educaţiei a mai fost respinsă de CC anul trecut, cu motivaţia că angajarea răspunderii Guvernului nu poate fi folosită decât în cazuri excepţionale.

Premierul Emil Boc a susţinut, în 28 octombrie, în plenul Parlamentului, proiectul legii educaţiei naţionale, promovat de Guvern prin angajarea răspunderii.