Vornicu (PNL): „Domnul primar a preferat modul cel mai simplu de a face rost de bani. Acela de a contracta imprumuturi in bani in numele populatiei”


Intră acum și în grupul de

În loc să facă împrumuturi, conducerea Primăriei Suceava ar trebui să fie preocupată mai mult de găsirea unor soluţii pentru a face şi economii de la buget, prin gestionarea corectă şi eficientă a banului public, a declarat joi consilierul PNL Suceava, Corneliu Vornicu.

Alesul municipal liberal a spus că se împotriveşte politicii actualei conduceri a Primăriei de a contracta credite pentru proiecte „mai mult sau mai puţin vizibile”. Vornicu susţine că amanetarea viitorului municipiului Suceava nu poate fi considerată o politică de dreapta, şi nici de stânga, sucevenii vor fi nevoiţi să plătească zeci de ani pentru rambursarea creditelor.

„Mă întreb de ce primarul Ioan Lungu nu a încercat să atragă şi alte surse de finanţare pentru proiectele de dezvoltare a oraşului, prin atragerea de noi investiţii în oraş, generatoare de impozite, prin ajustarea la preţuri reale, pe o piaţă aflată în criză a estimărilor proiectelor aflate în desfăşurare sau prin o mai bună gestionare a bunului public. De asemenea, se putea promova o politică care să încurajeze achitarea datoriilor către bugetul de stat şi nu eschivarea de la plata lor. În schimb, domnul primar a preferat modul cel mai simplu de a face rost de bani, acela de a contracta împrumuturi în bani în numele populaţiei, împrumuturi în bani pe care îi va cheltui primarul şi-i va plăti cu vârf şi îndesat populaţia”, a declarat Corneliu Vornicu.

Consilierul liberal a precizat că municipiul Suceava este aproape de limita maximă a gradului de îndatorare, astfel încât, în caz de forţă majoră municipalitatea nu va mai putea contracta alte împrumuturi, fiind nevoită să se descurce doar cu bugetul propriu. Corneliu Vornicu a făcut referire la ultimul împrumut de 15,6 milioane de euro pe care primăria vrea să-l contracteze cofinanţarea unor proiecte europene, arătând că valoarea dobânzilor şi comisioanelor plătite vor fi de 11 milioane de lei. „Suceava va ajunge să plătească nu mai puţin de 15 miliarde de lei vechi pe lună, doar dobânzi şi comisioane la creditele deja contractate de municipalitatea suceveană, mare parte de actualul primar”, a conchis Vornicu.


Intră acum și în grupul de