Mihai Eminescu, omagiat in Parlamentul European, la initiativa europarlamentarului Petru Luhan


Intră acum și în grupul de

Parlamentul European a adus, marţi, 10 ianuarie, un omagiu poetului naţional al României, Mihai Eminescu, la 162 de ani de la naşterea sa, informează europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, într-un comunicat de presă.

Potrivit eurodeputatului sucevean, evenimentul s-a bucurat de un real succes, peste 400 de persoane onorând invitaţia, printre aceştia numărându-se şi comisarul european Dacian Cioloş.

„Astăzi, am avut onoarea şi deosebita plăcere de a le prezenta colegilor mei din Parlamentul European o mică parte din ceea ce înseamnă nepreţuita operă a lui Mihai Eminescu. Mă bucur nespus că am avut un public numeros şi că am făcut o surpriză plăcută, la început de an, românilor care trăiesc în Bruxelles şi care au venit în număr mare”, a declarat Petru Luhan, organizatorul manifestării.

El a arătat că prima parte a evenimentului a constat într-un concert în memoria marelui poet.

“Sala “Yehudi Menuhin” din Parlamentul European a răsunat în acordurile compoziţiilor lui George Enescu, în interpretarea Claudiei Bara (pian) şi George Tudorache (vioară). Mai apoi, publicul spectator a fost încântat de interpretarea magistrală a poeziei „Dormi” de Mihai Eminescu, atât în română cât şi în franceză, a actorului Sebastian Radovici. A urmat un duet de excepţie, Ioana Mihai (pian) şi Mariana Iacob (mezzosoprana), care au transpus muzical poezii celebre ale lui Eminescu”, a precizat Luhan în comunicatul de presă.

Totodată, europarlamentarul democrat-liberal a menţionat că în a doua parte a evenimentului, au fost promovate o serie de produse bio din Bucovina, regiunea care a fost sursă de inspirație pentru atât de multe dintre operele marelui poet român. „Produsele excepționale din Bucovina au reușit, şi de această dată, să îi impresioneze pe colegii mei europarlamentari”, a ţinut să mai sublinieze Petru Luhan în documentul citat.


Intră acum și în grupul de