Dan-Gabriel Gospodaru: Modificarea Codului Penal reprezinta „un gest de dreptate sociala profunda”


Intră acum și în grupul de

Modificarea Codului Penal prin eliminarea prescripţiei răspunderii penale şi pedepselor în cazul infracţiunilor de omor comise cu intenţie arată că viaţa oamenilor este o valoare fundamentală de la care nu ne putem abate niciodată, apreciază deputatul PD-L de Suceava, Dan Gabriel Gospodaru.

„România se aliniază cu această modificare a Codului Penal la Europa civilizată. România intră în rândul ţărilor europene precum Marea Britanie, Suedia, Germania, Austria, Finlanda, Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Cehia, Malta, Cipru, Estonia, în care infracţiunea de omor este imprescriptibilă. Este absolut firesc ca un omor să nu fie prescris niciodată, iar vinovaţii să plătească indiferent de momentul în care acesta a avut loc. Dreptatea trebuie căutată până când cel vinovat de luarea vieţii unui om plăteşte”, a spus Gospodaru.

El consideră că modificarea Codului Penal reprezintă „un gest de dreptate socială profundă”. Gopsodaru a arătat că o persoană acuzată de crimă poate fi anchetată, judecată şi condamnată indiferent de cât timp s-a scurs de la comiterea crimei sau de la sustragerea de la executarea pedepsei.

Parlamentarul democrat-liberal a subliniat că dosare închise prin neînceperea urmăririi penale cum ar fi dosarul lui Ion Iliescu cu privire la mineriada din 1990 şi cel al Revoluţiei din decembrie 1989, ar putea fi redeschise odată cu adoptarea acestui proiect de către Parlament.

„De exemplu 65% dintre români sunt nemulţumiţi profund de faptul că nici la 22 de ani de la căderea comunismului responsabilii pentru crimele de la Revoluţie nu sunt pedepsiţi. Astfel de crime nu au voie să se prescrie şi niciodată nu este prea târziu pentru a le sancţiona. Crimele Revoluţiei nu se mai prescriu. Anul acesta s-ar fi împlinit termenul de prescriere a crimelor de la Revoluţie dacă nu modificam Codul Penal”, a subliniat Gospodaru.

Camera Deputaţilor a adoptat luni proiectul care aduce modificări Codului Penal prin eliminarea prescripţiei răspunderii penale şi pedepselor în cazul infracţiunilor de omor comise cu intenţie. Legea a fost iniţiată de europarlamentarul Monica Macovei şi de deputatul PD-L Sever Voinescu.


Intră acum și în grupul de