Ioan Balan reclama „topirea identitatii liberale din PNL” in stanga din Romania

Deputatul PDL de Suceava, Ioan Balan, care este si secretarul general al organizaţiei judeţene Suceava a democrat-liberalilor a avertizat ieri asupra posibilului eşec pe care USL il va avea la alegerile locale din acest an, eşec pe care, susţine Ioan Bălan, până şi liderul PSD Victor Ponta il anticipează.

Parlamentarul sucevean a explicat joi că că Victor Ponta a declarat la un post naţional de televiziune că „Uniunea Social Liberală nu va câştiga alegerile locale din iunie”, însă s-a declarat optimist pentru cele parlamentare din toamnă.

Deputatul PD-L a mai precizat că liderul naţional al PSD a mărturisit că în situaţia în care USL nu va obţine majoritatea parlamentară nici la alegerile din toamnă, Uniunea are un plan de rezervă, respectiv introducerea în statutul PSD, PNL şi PC a unei interdicţii de colaborare cu PDL.

„Victor Ponta a început să pregătească terenul pentru realitatea eşecului din anul electoral 2012, primul urmând să aibă loc la alegerile locale. Liderul socialist a admis că alegerile locale vor fi pierdute de Alianţa Socialistă, care şi-a scris, încă de la formare, pe toate cărţile de vizită că va lua peste jumătate din mandatele de la alegerile locale şi generale din acest an”, a menţionat deputatul sucevean.

El a mai adăugat că „USL vrea să îşi securizeze construcţia de carton prin statuarea expresă a interdicţiei de a colabora cu PDL. Acest demers demonstrează cu atât mai mult lipsa de încredere dintre cele 3 partide adunate sub umbrela unei alianţe al cărei unic scop este preluarea puterii”.

Secretarul general al PDL Suceava a ţinut să sublineze că toate sondajele de opinie arată „Alianţa Socialistă” se află deja pe un trend descendent şi că în aceste condiţii „scorul electoral de peste 50 % pe care speră să-l obţină USL a devenit un fel de Fata Morgana”.

„Este clar că activul de partid al PSD se va răscula împotriva lui Victor Ponta, cel care a impus partidului crearea unei alianţe cu un partid complet opus ideologic, PNL-ul. Singurul succes clar al lui Victor Ponta a fost distrugerea identităţii liberale şi topirea ei în stânga. Mai mult, declaraţiile legate de intenţia introducerii unei prevederi exprese în statutul partidelor din USL de a interzice orice fel de colaborare cu PDL nu fac altceva decât să scoată la iveală teama profundă de eşec şi suspiciunile de trădare din cadrul USL”, a explicat parlamentarul sucevean.

Ioan Bălan a spus la final că în momentul de faţă PD-L nu are ca preocupări stabilirea unor posibile construcţii politice care ar putea fi realizate după alegerile parlamentare din luna noiembrie. „Există foarte multe probleme grave cu care se confruntă România, care ţin atât de guvernarea de zi cu zi, cât şi de profunda nevoie de reformă a statului român”, a conchis Balan.