PDL Suceava vrea ca vocea romanilor privind modificarea Constitutiei sa se faca auzita odata cu alegerile din iunie


Intră acum și în grupul de

PDL vrea ca la alegerile locale din acest an românii să îşi exprime vointa şi asupra proiectului de revizuire a Constituţiei. Deputatul democrat-liberal de Suceava, Ioan Bălan a declarat joi presei că din punctul de vedere al celor din PDL „este important ca alegerile parlamentare din acest an să fie organizate pentru un Parlament unicameral cu 300 de membri, potrivit dorinţei românilor exprimată la referendumul din 2009”.

Ioan Bălan, care este şi secretarul general al PDL Suceava a spus că revizuirea Constituției face parte din procesul amplu de modernizare a statului, la care PD-L s-a angajat, ca principal partid de guvernământ.

”Datoria politicienilor din toate partidele parlamentare este să pună în aplicare voinţa exprimată de români la Referendumul din 2009, când 77,78% dintre românii prezenţi la vot s-au pronunţat pentru Parlament unicameral şi 88,84%, pentru reducerea numărului de parlamentari. Ar fi o sfidare din partea tuturor partidelor faţă de cetăţenii pe care îi reprezentăm să nu materializăm, prin modificarea Constituţiei, opţiunea exprimată de oameni”, a subliniat parlamentarul sucevean.

Conform lui Bălan reducerea numărului de parlamentari se poate face prin lege, dar pentru asta e nevoie de modificarea Constitutiei, legea fundamentala a statului de drept.

PD-L este de părere că cele două nu trebuie separate, fiind vorba despre două măsuri strâns legate care împreună au rolul de a eficientiza instituţia Parlamentului.
Ioan Bălan este de părere că dezbaterea proiectului este binevenită atat timp cât s-ar putea introduce in Constituţie şi prevederile Tratatului fiscal ce tocmai a fost semnat la începutul lunii şi s-ar realiza şi o clarificare a relaţiilor instituţionale dintre Parlament, Preşedinte, Guvern şi alte instituţii ale statului.

„Proiectul de lege vine să clarifice aceste relaţii pentru a preîmtâmpina posibilele blocaje instituţionale viitoare ”, a explicat deputatul PDL de Suceava.

Menţionăm că proiectul de care face vorbire deputatul sucevean se află in momentul de faţă la Comisia juridică din Camera Deputaţilor pentru că opoziţia a blocat comisia constituită special pentru modificarea Constituţiei, unde regulile ar fi fost mult mai favorabile lucrărilor decât în comisia permanentă.

”Refuzul opoziţiei de a participa la dezbaterea proiectului de lege este încă o sfidare la adresa românilor, după greva de lux pe care USL o prelungeşte în pofida faptului că 60 % dintre români nu sunt de acord cu ea. Opoziţia dovedeşte din nou că are o agendă paralelă cu cea a cetăţenilor ţării şi că este total dezinteresată de opiniile oamenilor”, a mai spus secretarul general al PDL, deputatul Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de