Acasă Politica Marius Vatavu: „In perioadele de criza economica, statul nu trebuie sa se...

Marius Vatavu: „In perioadele de criza economica, statul nu trebuie sa se arunce in proiecte de investitii uriase”


Intră acum și în grupul de

Comunicat de presa

“Asa cum am prezentat zilele trecute, Programul politic “Siguranta zilei de maine pentru tine” va avea la baza 5 piloni prin care aceasta problematica va putea fi ameliorata pe termen scurt, iar pe termen mediu chiar rezolvata. Daca zilele trecute am prezentat primul pilon, “Cresterea gradului de incredere in institutiile publice”, astazi vin cu continuarea:



Pilonul nr. 2- Cresterea gradului de siguranta in societate

a) In general raportarea pe acesta chestiune trebuie facuta la institutiile de siguranta ale statului(Politia, Armata,Ministerul public,SRI, STS etc… ). Pentru ridicarea nivelului de eficienta trebuie in primul rand o finantare adecvata. De multe ori multe dintre misiuni sau anchete sunt blocate sau nefinalizate din cauza finantarii deficitare. Perceptia publica este in schimb cu totul alta si anume ca aici sunt bugete foarte mari care nu-si gasesc rostul, ca aici sunt salarii mari etc.. Adevarul este diferit de aceasta perceptie. In primul rand salariile nu sunt atat de mari pe cat se crede iar in plus angajatilor din aceste institutii le este interzis sa fie implicati in activitati economice aducatoare de venit suplimentar iar gradul de risc in aceste meserii este foarte mare. Consider ca o dezvoltare a statului inseamna mai mult institutii puternice care sa ne garanteze siguranta si mai putin o investitie (autostrada ) la CNADR. Sunt pentru reorganizarea bugetului pe alte prioritati.

b) Un alt brat al sigurantei in societate il reprezinta politicile de mediu. Statut trebuie sa arate cetateanului ca este capabil sa urmeze o strategie coerenta pe mediu. In primul rand actiunile de prevenire a posibilelor catastrofe naturale(cutremure, viituri etc..) dar si de gestionare eficienta a celor care survin. In alt doilea rand e vorba de protejarea resurselor naturale cit si, acolo unde este nevoie, exploatarea lor controlata. Sunt pentru investitii in cercetare care sa ne previna in fata catastrofelor naturale si sunt pentru cresterea amenzilor de mediu pentru controlul mai bun al institutiilor insarcinate cu aceste politici.

c) O alta dimensiune a sigurantei , la fel de importanta ca si celelalte este cea a administratiei publice. Oamenii trebuie sa simta ca alesii locali, primaria etc.. sunt alaturi de ei, iar politicile locale sunt facute pentru a le imbunatati viata. Cea mai importanta chestiune aici marirea nejustificata a unor taxe si impozite. E bine ca aceaste majorari sa fie facuta pana la nivelul inflatiei in scopuri majoritar acceptate si nu pentru finantarea unor „ naivitati” centrale ale alesilor (ma refer in general, nu particularizez).

As trage o prima concluzie dupa prezentarea celor doi piloni. Reprioritizarea acestor sisteme la care am facut referire in prezentul comunicat, dar si in primul ( in care am vorbit despre Biserica, Educatie si Sanatate) se face automat cu alocari bugetare mai mari. Pentru cei care vor apela la celebra intrebare ”De unde banii?” voi indica o prima directie si anume de la proiectele de infrastructura care nu sunt absolut necesare si care au fost gestionate prost( Ex: Bechtel, Sali de sport etc..). Ca punct de vedere personal, in perioadele de criza economica statul nu trebuie sa se arunce in proiecte de investitii uriase, ci trebuie sa conserve prin orice mijloace nivelul de trai al populatiei.

Candidat Senat Vicov-Radauti-Siret,

Marius Vatatu”


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version