Flutur: „Nu ne putem baza pe USL care una a declarat, ca vrea sa asculte si glasul opozitiei si alta a facut”


Intră acum și în grupul de

 USL nu şi-a respectat înţelegerea avută cu PDL privind susţinerea iniţiativei prin care impozitele pe venitul agricol rămân la primării, a declarat marţi, senatorul PDL de Suceava, Gheorghe Flutur, după ce Senatul a respins, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.8/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi ale art.74 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal care propunea ca impozitul şi contribuţiile aferente veniturilor din activităţile agricole se încasează într-un cont distinct şi se constituie venituri la bugetele locale.

Parlamentarul democrat-liberal, care este şi secretar general al PDL, a arătat că în toamna anului trecut premierul Victor Ponta a avut o întâlnire cu reprezentanţii principalului partid de opoziţie, PDL, în cadrul căreia una dintre propunerile agreate a fost ca impozitul agricol să fie sursă de venit la primării.

flutur 2-2013

Flutur a explicat că PDL nu a fost de acord cu introducerea impozitului agricol suplimentar, pe venit, întrucât ţăranii plătesc un impozit pe proprietate, ceea ce înseamnă o impozitare dublă sau triplă, dar că după ce USL a adoptat acest impozit PDL a propus ca sumele colectate să se constituie venit la bugetul local, propunere cu care şi premierul Victor Ponta a fost de acord. „Am propus ca acest impozit să se constituie venit la primării pentru că multe primării nu au bani de funcţionare, nu au bani de dezvoltare, de cofinanţare a unor proiecte, altele au conturile blocate, iar o sursă de venit ar fi prins bine”, a spus Flutur.

El a menţionat că ar fi fost crescut şi gradul de colectare în condiţiile în care primarii ar fi fost direct interesaţi. „Nu a fost să fie aşa. Nu ne putem baza pe USL care una a declarat, că vrea să asculte şi glasul opoziţiei şi alta a făcut. Prin punctul de vedere al Guvernului şi-a anulat promisiunea. Acum se va constitui încă o sursă de venit la bugetul central, urmând să fie împărţită prin pixul cuiva, pe criterii politice şi nu după urgenţă şi necesităţi”, a mai spus senatorul PDL.

Gheorghe Flutur a depus în septembrie 2013 o iniţiativa legislativă prin care impozitele pe veniturile din activităţile agricole se constituie venituri la bugetul local.

 El arăta la vremea respectivă că dacă Guvernul Ponta trimite primarii să colecteze impozitele pe venitul agricol este „bine şi corect” ca aceste venituri să rămână la primării şi să fie de folos comunităţilor locale.  „Banii luaţi pe sudoarea sătenilor, a fermierilor, trebuie să fie folosiţi în interesul acestor oameni şi comunităţii, nu colectaţi la centru şi cheltuiţi de un guvern incapabil”, preciza senatorul PDL.


Intră acum și în grupul de