Vezi aici castigatorii Festivalului-concurs judetean de folclor “OGRADA CU DOR”, desfasurat la Moara


Intră acum și în grupul de

Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, respectiv Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, în parteneriat cu Primăria comunei Moara, au organizat în data de 8 iunie 2014, cea de-a VI-a ediţie a Festivalului-concurs județean de folclor ”Ograda cu Dor”, informează într-un comunicat de presă, organizatorii evenimentului.

Desfășurat la Căminul cultural Moara, festivalul aduce de câțiva ani, în atenția specialiștilor și nu numai, o entitate folclorică denumită grup folcloric, entitate care se vrea foarte aproape de ceea ce se întâmpla odinioară, în vatra satului, în zi de sărbătoare (unde taraful cânta pe prispă, unde se juca și se cânta doar în grup), grup care să vină în sprijinul valorilor tradiționale, valori ce se află într-o continuă degradare.

Sursa citată arată că, acest concurs dorește să readucă în viața spirituală a satului imaginea GIOCULUI din bătrâni la zi de sărbătoare, să promoveze instrumentele muzicale tradiționale: cobza, scripca, fluierașul fără dop, fluierul de stână, buciumul. De asemenea, festivalul urmărește să revigoreze taraful tradițional, jocurile tradiționale, cântecul de grup, muzica tradițională cu melosul ei specific, straiele de sărbătoare, să păstreze graiul locului, atât în textele cântecelor, cât și în strigăturile zise de bărbați la joc.

Concursul a fost deschis cu parada portului popular, cu “Giocu din ogradă”, urmat de desfășurarea concursului propriu-zis.

Juriul celei de-a VI-a ediții a Festivalul-concurs județean de folclor “OGRADA CU DOR”, alcătuit din specialiști de la Centrul Cultural ”Bucovina” – Constantin Ieremie- președintele juriului, Călin Brătianu și Ion Băițan membri, a hotărât acordarea următoarelor premii: PREMIUL I – GRUPUL FOLCLORIC 4 GENERAȚII din Berchișești și GRUPUL FOLCLORIC “DOR” 1- din Moara, PREMIUL AL-II-LEA –GRUPUL FOLCLORIC “ARCANUL BĂTRÂNESC” din Frătăuții Noi și GRUPUL FOLCLORIC “GOSPODARII”- din Bosanci, PREMIUL AL-III-LEA – GRUPUL FOLCLORIC “STÂNJENELUL” din Stroiești și GRUPUL FOLCLORIC “DOR”2 – din Moara. Juriul a acordat și un premiu special – PENTRU REVIGORAREA TARAFULUI TRADIȚIONAL fiind obținut de TARAFUL ”DOR” MOARA. Pe lângă grupurile premiate la concurs au participat și altele din Zaharești, Marginea, Cajvana, adunându-se în total la “GIOCU DIN OGRADĂ” aproximativ 300 de gospodari, gospodine și tineri care au cântat și jucat, la început pe iarbă, apoi în sala Căminului cultural.

Coordonatorul festivalului a fost domnul Constantin Ieremie, referent la Centrul Cultural Bucovina.


Intră acum și în grupul de