FOTO Vechea traditie poloneza de impartire cu oplatek a fost respectata si la Suceava. Zeci de polonezi si-au adresat cele mai sincere urari de sarbatori in jurul mesei imbelsugate


Intră acum și în grupul de

Zeci de polonezi din Suceava au luat parte la întâlnirea de Ajun organizată de Uniunea Polonezilor din România cu prilejul marii sărbători a Nașterii Domnului.

Evenimentul a avut în vedere respectarea unei vechi tradiții poloneze, aceea a împărțirii cu oplatek, fiind un moment de reuniune al unei mari familii multiculturale și multilingvistice din spațiul bucovinean.

Ajunul Craciunului  - Oplatek - Uniunea Polonezilor din Romania (35)

La ceremonia de împărțire cu oplatek de joi seara, de la Restaurantul Gloria din Suceava, au luat parte membri ai comunităţii poloneze din judeţul Suceava, deputatul Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, dar şi consulul Poloniei în România, Grzegorz Cyganowski, alături de soţia sa Patricia, o mare violonistă în Polonia.

Întâlnirea de Ajun a debutat cu un spectacol de colinde cu un puternic caracter religios și urături tradiționale, după care, Patricia Cyganowski le-a făcut o surpriză membrilor comunităţii poloneze din judeţul Suceava și a susținut la vioară un scurt recital.

Ajunul Craciunului  - Oplatek - Uniunea Polonezilor din Romania (34)

La întâlnire au fost prezenţi şi preoţii Decanatului de Bucovina din partea Bisericii Romano – Catolice care au binecuvântat ceremonia.

Deputatul Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, a ținut să amintească importanța Nașterii Domnului, o zi deosebită și o sărbătoare care adună familia în jurul mesei.

„Așa cum spune tradiția la noi, sărbătoarea Crăciunului este sărbătoarea familiei. Indiferent unde ne aflăm în toată lumea, ne strângem acasă și avem această masă tradițională de Crăciun. Este foarte important ca noi toți, indiferent unde ne aflăm, în orice colț al lumii, să ne vedem și să ne împărțim cu această pâine pe care Dumnezeu ne-a dat-o”, a spus Ghervazen Longher comunității poloneze din Suceava.

Obiceiul de împărțire cu oplatek înainte de începerea Cinei de Ajun își are originea în ritualul împărțirii pâinilor care datează din primele veacuri ale creștinismului. Împărțirea cu oplatek este un semn al păcii, al iubirii și al prieteniei și este un prilej cu care se adresează cele mai sincere urări de sărbători și se servesc mâncăruri de post precum „kutia” ( grâu cu mac), pește, colțunași umpluți cu varză și cartofi, în total 12 feluri de mâncare corespunzătoare fiecărei luni a anului și numărului apostolilor.

 

 

 


Intră acum și în grupul de