Corala Arhiepiscopiei si a Manastirii „Sfantul Ioan cel Nou” de la Suceava are nevoie de sprijinul sucevenilor dupa incendiul devastator de la Seminarul Teologic


Intră acum și în grupul de

Sute de diplome, culegeri, antologii, partituri rare și aparatură audio s-au făcut scrum în incendiul ce a mistuit, joi diminineață, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” al Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, acestea aflându-se într-o anexă numită „Căsuța Verde”.

imagini dupa incendiu seminar sf ioan (15)

În „Casuţa Verde”, zilnic, își desfășurau activitatea Corala Arhiepiscopiei și a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, Corala „Ciprian Porumbescu”, Corul de fete al Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava și Corul Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei”.

În cei 11 ani de activitate tinerii suceveni au contribuit semnificativ la dezvoltarea muzicii corale, iar alături de părintele dirijor Lucian Tablan-Popescu au obținut un număr remarcant de diplome la concursurile municipale, zonale, naționale și internaționale la care au participat.

Astfel, activitatea culturală, spirituală și artistică a fost răsplătită cu peste 150 de diplome, dintre care 62 pentru premiul I, 25 pentru premiul II, restul fiind pentru premiul III și mențiune.

Recunoașterea cea mai importantă a valorilor sucevene a venit tocmai de la Viena, în iunie 2014. Atunci Corul de fete „Ciprian Porumbescu” al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, coordonat de preotul prof. Lucian Tablan Popescu, a obţinut medalia de aur – Premiul I, la cel mai important concurs coral internațional: Concursul Coral Internaţional „Franz Schubert”, de la Viena.

Incendiul nimicitor de săptămâna trecută a ars toate diplomele obținute, dar și spațiul în care tinerii repetau zilnic.

Totodată, pe lângă diplomele, culegerile, antologiile și partiturile rare în numar de cel puțin 15.000 de bucăți arse în timpul incendiului, s-a pierdut și toată aparatura muzicală și studioul de înregistrări, pierderile fiind estimate la cel puțin 15.000 de euro.

„Căsuţa Verde reprezenta pentru noi locul în care ne adunam, repetam și învățam într-un mod profesionist, cu profesioniști, locul unde un copil talentat putea crește și pune în valoare ceea ce i-a dat Dumnezeu mai bun, cântul”, a susținut Ionuţ Vichentie Ilisoi, coordonator al Asociației Culturale Creștinii Bucovinei.

Acesta a făcut un apel la solidaritate pentru ca tinerii suceveni să poată desfășura în continuare activitatea culturală, orice ajutor fiind binevenit în acest caz.

„Rugămintea noastra către toți cei cu inimă bună este să ne ajute cu tot ce ne-ar putea fi de folos pentru a ne putea continua activitatea: spațiu, aparatură, mobilier, papetarie etc. Muzica corală suceveană a demonstrat că există în inimile tuturor și trebuie să ne sprijinim în aceste momente grele pentru a continua”, s-a adresat Ionuţ Vichentie Ilisoi celor care ar putea da o mână de ajutor.

Pentru a veni în sprijinul artiștilor puteți contacta reprezentanții Asociației Culturale Creștinii Bucovinei:

Dirijor: pr.prof. Lucian Tablan-Popescu: 0756435923

Coordonator: ing.prof. Ionuţ Vichentie Ilisoi: 0743880485.

 

 

Citește și:

Peste 200 de persoane au participat la operatiunea de stingere a incendiului violent de la Seminarul Teologic Ortodox din Suceava

Mai multe fotografii de la locul incendiului AICI

 

 


Intră acum și în grupul de