Reputat profesor sucevean sesizeaza situatii de neacceptat in municipiul Suceava


Intră acum și în grupul de

Un profesor sucevean, distins în 2014 cu Premiul Mentor pentru Excelenţă în Educaţie, sesizează într-o scrisoare transmisă pe adresa redacţiei NewsBucovina situații de neacceptat pe care le îndură în calitate de locatar al unei locuințe sociale din municipiu.

mol_mentor_2014_bi-1755

Romeo Irinel Bolohan, profesor titular de „Educaţie tehnologică” la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni de 13 ani, dar cu experiență de lucru cu copiii de aproximativ 20 de ani prin activitățile de voluntariat la care a luat parte, distins cu numeroase premii la concursurile naționale și internaționale, reclamă că autoritățile locale nu îl ajută și îl lasă să trăiască în condiții mizere.

Profesorul este locatar al blocului social nr. 2 de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, şi susţine că de14 ani, Primăria Suceava refuză să-i soluționeze cererile de transfer într-o locuinţă decentă.

„Sunt BOLOHAN ROMEO IRINEL, locatar al blocului social nr. 2 de la Colegiul Tehnic “Petru Muşat” Suceava şi de 14 ani sunt refuzat de primarii din Suceava. Permanent mi s-a spus să las o cerere la Primărie şi să aştept că se rezolvă şi de 14 ani fac acelaşi lucru, dar nimic”, îşi începe profesorul sucevean povestea.

Bărbatul, crescut la Casa de Copii din Liteni, fără a avea legături sau cunoștințe cu familia, susține că de aproape 13 ani a depus un dosar la primărie și a făcut demersuri pentru o altă locuință, însă nu a îndeplinit unele condiții sau s-a trezit cu diverse refuzuri pentru a obține o locuință socială sau prin ANL.

Astfel, el este nevoit să își ducă traiul într-o cameră de 8-9 metri pătrați, în condiții improprii: „Mi-am dus viaţa într-o cameră de 8-9 m2 , în condiţii împroprii, deoarece nu am alte variante de a locui”, arată cadrul didactic.

camera camin Romeo Bolohan

Viața în căminul numărul doi de la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava s-a arătat a fi una plină de probleme, profesorul precizând că s-a îmbolnăvit din cauza condițiilor precare de trai.

„În vara anului 2013, am stat în spital două săptămâni şi am descoperit o infecţie urinară care mi-au atrofiat rinichii, iar acum sunt sub “îndrumarea” unor pastile pentru a menţine creatinina (valoarea rinichilor) la 2,2 %, o valoare peste limita normală”, arată  Romeo Bolohan.

Deși locuiește într-o cameră foarte mică, lucrul acesta nu l-a împiedicat să exceleze în domeniul profesional, obținând în cei 13 ani de carieră rezultate remarcabile alături de elevii pe care i-a îndrumat.

camera camin Romeo Bolohan (2)

„În acest sens, am obţinut peste 300 de diplome cu premii sau participări la diverse concursuri sau olimpiade şcolare locale, judeţene, naţionale şi internaționale”, arată profesorul sucevean.

Unul dintre cele mai importante premii obținute în urma activității profesionale a fost câștigarea Concursului Naţional “Tort Aniversar Disneyland Paris”, în 2012. Atunci, 30 de elevi și 6 însoțitori au beneficiat de o excursie de cinci zile la Disneyland Paris, toate costurile fiind suportate de reprezentantul parcului de distracții din România.

Doi ani mai târziu, profesorul a fost distins cu Premiul Mentor pentru Excelenţă în Educaţie, a făcut parte din Liga Profesorilor Excepţionali și a obținut o excursie de studiu la o universitate din Atena.

O altă distincție primită de cadrul didactic a venit tot în 2014, din partea Primăriei Dumbrăveni.

Romeo Irinel Bolohan s-a evidențiat și prin activitățile desfășurate în calitate de profesor şi membru în organizaţiile „Salvaţi Copiii”, PROTIN, ANCIFAR şi EUROACTIV. El  a organizat periodic acţiuni de sprijinire a copiilor defavorizați din judeţul Suceava.

Sătul de refuzurile repetate ale autorităţilor sucevene, de care se loveşte de 14 ani de zile, şi aflat în pragul disperării, dascălul a decis să apeleze la presă pentru a-şi face cunoscută drama.

„Nu ştiu cine poate să stea într-o astfel de încăpere atât de mică. Doar din bun simţ am încercat să nu fac scandal dar, în felul acesta nu merge. Nu mai merge să trăiesc în condiţii mizere în acest secol al tehnologiei”, este mesajul disperat al profesorului Romeo Irinel Bolohan.

 


Intră acum și în grupul de