FOTO Casa care consuma foarte putina energie, cu gazon si hamac in interior, in zona centrala a Sucevei


Intră acum și în grupul de

O casă deosebită, unică în județ, se remarcă nu doar prin designul nonconformist, ci și prin faptul că întrunește caracteristicile arhitecturii sustenabile.

casa pasiva Che din Suceava (2)

Locuința, amenajată în zona centrală a Sucevei, în apropierea parcului dendrologic Şipote este una „pasivă”, adaptată condițiilor climaterice specifice zonei de nord a țării.

Casa pasivă Che este realizată de o firmă românească, din București, iar datorită designului spectaculos a devenit virală pe site-uri precum Inhabitat sau Gizmodo, scrie totb.ro.

Definitorii pentru arhitectura clădirii sucevene sunt amplasamentul, orientarea clădirii, consumul de căldură și sursele regenerabile pentru producerea și utilizarea energiei.

Sursa citată susține că standardul riguros de construcție asigură o administrare extrem de eficientă a energiei produse şi consumate, astfel casa pasivă Che realizată de Tecto Arhitectura are un consum anual de 14 kWH pentru fiecare metru pătrat, încadrându-se astfel sub nivelul maxim de energie necesar încadrării sub cerinţele caselor pasive, de 15KWH.

Totodată, casa pasivă atrage atenția și prin designul interior, arhitecții proiectând un hamac suspendat asupra unui petic de gazon amenajat chiar în interiorul locuinţei.

casa pasiva Che din Suceava (8)

Casa pasivă este structurată pe două niveluri, în jurul unei curți interioare acoperite, fiind în concordanță cu cadrul natural din apropiere. Arhitecții au proiectat construcția, la exterior, cu şipci din lemn termotratate, acestea având rolul de a păstra proprietăţile fizico-chimice în climatul din nordul ţării.

De asemenea, miezul de sticlă al clădirii oferă de patru ori mai multă lumină naturală decât cerinţele actuale pentru încadrarea în sistem de case pasive. Suprafeţele vitrate permit astfel nu doar creşterea procentului de lumină naturală, ci şi maximizarea producţiei de energie solară pasivă.

casa pasiva Che din Suceava (7)

Casa pasivă Che are o pompă de încălzire a apei în susbsol şi un acoperiş verde, care compensează pentru spaţiul de locuit ocupat prin însăşi amplasarea casei. Pe viitor, se intenţionează montarea unor panouri fotovoltaice pe acoperiş, în vederea asigurării necesarului energetic al casei, arată sursa citată.

Casa este echipată, de asemenea, cu sistem de recuperare a căldurii, sistem de colectare a energiei solare și sistem de colectare a apei de ploaie, menționează arhitecturaverde.ro.

Locuința din centrul Sucevei a costat 350.000 de euro și este în curs de certificare.

casa pasiva Che din Suceava (4)

 

casa pasiva Che din Suceava (3)

 

casa pasiva Che din Suceava (5)

casa pasiva Che din Suceava (6)

casa pasiva Che din Suceava (1)

 

Sursa foto: totb.ro

 

 

 

 

 


Intră acum și în grupul de