Un al cincilea focar de boala limbii albastre s-a înregistrat în judeţul Suceava


Intră acum și în grupul de

Un al cincilea focar de boala limbii albastre a fost înregistrat în judeţul Suceava, în localitatea Mănăstirea Humorului, unde boala a fost depistată la o bovină, autorităţile sanitare veterinare luând măsuri specifice în astfel de situaţii.

Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, medicul veterinar Leon Laurenţiu Postolache, a declarat pentru NewBucovina că, recent, în judeţul Suceava s-a înregistrat un nou focar de boala limbii albastre în localitatea suceveană Mănăstirea Humorului.

El a spus că boala a fost depistată la o bovină, fiind instituite atât tratamentul specific, precum şi măsurile necesare.

Postolache a explicat că în cursul lunii noiembrie, în funcţie de evoluţia vremii şi a temperaturilor exterioare, se va declara zona liberă de vectori, întrucât insectele care transmit boala nu mai migrează, iar animalele pot circula libere în condiţiile în care nu mai există pericolul trasmiterii bolii.

vaci

Directorul DSVSA Suceava a precizat că în judeţul Suceava au mai fost înregistrate alte patru focare de boala limbii albastre , din care unul la Cacica, iar restul în Pârteştii de Sus.

“Animalele bolnave din focarele respective au fost tratate, nu există probleme deosebite.Focarele sunt în vigoare, conform procedurilor, cu toate restricţiile,  până la declararea zonei libere de vectori, în luna noiembrie”, a spus Postolache.

El a mai spus că în urma înregistrării acestor focare s-au stabilit zonele de protecţie şi de supraveghere a bovinelor, ovinelor şi caprinelor din toate exploataţiile, luându-se măsura restricţionării mişcării animalelor, cu excepţia celor supuse abatorizării.

 “Animalele care intră din zona liberă în cea cu restricţie nu mai au voie să iasă până când se ridică restricţia”, a spus Postolache.

Directorul executiv al DSVSA Suceava, Laurenţiu Leon Postolache, a subliniat că boala limbii albastre boala limbii albastre(Bluetongue)  este cauzată de un virus din genul Orbivirus, fiind transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, specifice mai mult zonelor calde.

 “Boala afectează, în general, oile şi caprele, dar afectează şi bovinele”, a spus Postolache arătând că animalele care sunt afectate de această boală pot prezenta simptome precum febra, ulceraţii la nivelul mucoaselor nazale sau bucale, creşterea în volum şi culoarea violacee a limbii, precum şi scăderea în greutate generată de dificultatea de ingera hrana.

Postolache a arătat că pentru prevenirea apariţiei bolii limbii albastre se efectuează dezinsecţii periodice, pentru a fi distruse insectele hematofage care transmit virusul bluetongue prin înţepătură.


Intră acum și în grupul de