Conducerea Companiei Naţionale a Uraniului caută soluţii pentru continuarea activităţii

Conducerea Companiei Naţionale a Uraniului caută împreună cu Ministerul Energiei şi cu consultarea sindicatului din companie soluţii pentru ca această companie să-şi poată continua activitatea, în special prin preluarea producţiei de, dar se discută şi de un program de restructurare.

mina crucea uraniului

Preşedintele Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu, Mugurel Huţuleac a declarat luni că angajaţii din cadrul Companiei Naţionale a Uraniului doresc menţinerea locurilor de muncă, dar sunt îngrijoraţi întrucât cele două contracte care asigură veniturile C.N.U. – S.A. nu mai există, după ce SN Nuclearelectrica SA a reziliat contractul cu C.N.U. – S.A, iar Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRS-PS) nu poate încheia un nou contract deoarece în bugetul consolidat aferent anului 2016  nu este prevăzută suma necesară.

Potrivit lui Huţuleac, între demersurile făcute a fost şi cel prin care s-a transmis o informare către CSAT privind situaţia existentă, dar că se discută despre reluarea contractului cu ANRS şi se caută soluţii pentru încheierea unui nou contract cu Nuclearelectrica SA.

Totodată, el a declarat că se discută şi despre un program de restructurare în CNU, urmând ca reprezentanţi sindicali şi ai Ministerului Muncii să aibă, marţi, o primă întrevedere în acest sens.

Huţuleac a remarcat însă interesul autorităţilor pentru ca activitatea Companiei Naţionale a Uraniului să continue.

El a menţionat însă că angajaţii sunt pregătiţi de proteste şi să intre în grevă generală dacă situaţia nu va fi soluţionată favorabil.

„Noi ne dorim doar să avem siguranţa locurilor de muncă”, a mai spus liderul sindical.

Sindicatul Exploatare Preparare Uraniu a transmis, în urmă cu două săptămâni, Companiei Naţionale a Uraniului SA o notificare prin care solicită conducerii CNU să răspundă la revendicările formulate de salariaţi, membri de sindicat din cadrul Companiei Nationale a Uraniului S.A.Bucuresti.

Astfel, aceştia solicită garantarea păstrării locurilor de muncă în cadrul CNU – SA Bucureşti, garantarea clauzelor prevăzute în Contractul colectiv de muncă, a planului de măsuri protecţie socială în afara drepturilor prevăzute în Contractul colectiv de muncă şi creşterea salariului tarifar de încadrare cu 200 lei pentru fiecare salariat în conformitate cu clauza de semnare a  Contractului colectiv de muncă din 7 iulie 2015.

În acest document, sindicatul arată că situaţia companiei, în momentul de faţă, este gravă, chiar disperată, deoarece cele două contracte care asigură veniturile C.N.U. – S.A. nu mai există, după ce SN Nuclearelectrica SA a reziliat contractul cu C.N.U. – S.A. în data de 29.12.2015, iar Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRS-PS) nu poate încheia un nou contract deoarece în bugetul consolidat aferent anului 2016  nu este prevăzută suma necesară.

Sindicaliştii arată că, în aceste condiţii, pentru anul 2016 în proiecţia de buget, C.N.U. – S.A. nu  are surse de venituri, ceea ce duce la imposibilitatea desfăşurării activității companiei și implicit închiderea acesteia.(N.B.)