Cele 461 de unități școlare neautorizate din județul Suceava vor fi verificate de o comisie înființată de prefect

Prefectul județului Suceava, Constantin Harasim, a convocat, marți, la sediul instituției pe care o conduce, reprezentanții Consiliului Județean Suceava, Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Suceava, Direcției de Sănătate Publică Suceava, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, Inspectoratului Școlar Județean Suceava, în vederea identificării de soluții pentru autorizarea unităților de învăţământ din județ.

Harasim (5)

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean, în cele 461 unități școlare neautorizate își desfășoară activitataea peste 33.000 copii, reprezentând un procent de 29% din totalul școlarilor și preșcolarilor din județ. Suma totală necesară estimată pentru autorizarea unităților școlare din punct de vedere sanitar și autorizarea privind securitatea la incendiu este de 84 milioane lei.

Conform reprezentanților Direcției de Sănătate Publică, principala problemă la autorizare este nesolicitarea avizului de specialitate de către autoritățile administrativ teritoriale. Majoritatea unităţilor de învăţământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare sunt situate în mediul rural şi nu îndeplinesc condiţiile impuse din cauza lipsei apei curente sau a canalizării şi a grupurilor sanitare necorespunzătoare.

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Niță, a subliniat, în cadrul ședinței, faptul că instituția pe care o reprezintă va acorda îndrumare și sprijin tuturor primarilor din unitățile administrativ teritoriale unde există unități școlare neautorizate.

La finalul întâlnirii, reprezentantul Guvernului în teritoriu a hotărât constituirea unei comisii interinstituționale pentru verificarea unităților școlare neautorizate.

Harasim a spus că această comisie va face controalele în perioada 11 iulie-20 august, iar la final va prezenta un  raport ce va cuprinde concluziile și măsurile ce trebuie adoptate în vederea remedierii tuturor deficienţelor constatate. (N.B.)