Flutur: „Mediul de afaceri va veni acolo unde e curat, unde e transparent şi unde e sănătos”


Intră acum și în grupul de

Reprezentanţi ai autorităţilor publice locale implicate în lupta împotriva corupţiei, ai conducerii Direcţiei Generale Anticorupţie, ai autorităţilor publice locale şi judeţene, dar şi ai organizaţiilor non-guvernamentale şi ai instituţiilor cu atribuţii de control au participat, miercuri, în Sala Bucovina a Consiliului Judeţean Suceava la o masă rotundă cu tema Prevenirea corupţiei- drumul către integritate.

dezbatere

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că tema dezbaterii este una foarte importantă arătând că lupta împotriva corupţiei este necesară pentru sănătatea actului economic în România.

“E foarte important să discutăm despre tema anticorupţie, îmi aduc aminte că, ieri, în această sală am discutat cu mediul de afaceri, în principal cu posibili investitori  care lucrează afară şi vor să investească acasă. Din păcate, suntem în 2016 şi de multe ori auzi oameni că vorbesc de probleme legate de corupţie, de birocraţie, ca frâni în dezvoltarea economică a ţării şi a zonei. E nevoie să găsim metodele şi mijloacele şi mă bucur că discutăm astăzi de prevenţie, de corecţie şi de luptă pentru diminuarea acestui fenomen, pentru că numai în felul acesta o societate se poate face bine, numai în felul acesta, cred eu, putem deveni mai atractivi”, a spus Flutur.

El a arătat că a lansat o provocare atât primarilor, cât şi celorlalţi reprezentanţi ai administraţiei publice pentru a identifica soluţiile şi răspunsurile care ar putea conduce la un mediu de afaceri mai prietenos în această zonă.

Flutur a spus că un clasament plasează zonele Timişoara, Cluj-Napoca şi Bucureştiul pe primele trei locuri ca fiind “prietenoase” cu mediul de afaceri, în timp ce zona Sucevei se află la finalul clasamentului.

“Cred că noi, administraţia, trebuie să răspundem de ce suntem în urmă, de ce nu este mai atractivă zona pentru mediul de afaceri? Dacă vom încerca să găsim răspunsuri sincere, nefardate, să punem degetul pe rană şi să schimbăm ceva, efectul va fi că mediul de afaceri va veni acolo unde e curat, unde e transparent şi unde e sănătos”, a subliniat Flutur.

El a  precizat că administraţia nu trebuie să se ocupe numai de apă-canal şi drumuri, ci şi de dezvoltarea mediului de afaceri, menţionând că lupta împotriva corupţiei este importantă pentru sănătatea actului economic în România .

La rândul său, prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a subliniat rolul instituţiilor implicate în lupta împotriva corupţiei în contextul actual.

“Această dezbatere sper să ne întărească convingerea că avem de respectat, mai mult ca niciodată, legea în toate domeniile şi eu îmi doresc să nu avem probleme în judeţul Suceava”, a spus Harasim.

Harasim a apreciat activitatea Serviciului Judeţean Anticorupţie Suceava arătând că rezultatele obţinute de acest serviciu îl situează în primele trei locuri la nivel naţional..

Directorul general adjunct al Direcţiei Generale Anticorupţie, comisar şef de poliţie Octavian Melintescu, a declarat la Suceava că Strategia naţională anticorupţie pentru perioada 2016-2020 ar putea să intre în vigoare începând de luna viitoare.

El a vorbit despre colaborarea DGA cu Asociaţia ProDemocraţia arătând că, iniţial, colaborarea, care a început în anul 2010, s-a referit doar la nivelul capitalei, apoi a continuat şi în alte judeţe din ţară, ce au “beneficiare ale acestui demers anticorupţie” şi, ulterior, datorită impactului pe care l-a avut la nivel naţional, DGA a considerat că se impune să fie continuat.

“Sunt şase ani de atunci şi ne bucurăm că acele bune practici, care au fost identificate în urma acestor activităţi, au fost preluate şi se regăsesc şi în Strategia naţională anticorupţie 2016-2020 şi mă refer aici, în primul rând, la educaţie, pentru că abordarea luptei anticorupţie merge pe cele trei elemente: educaţie, prevenire şi combatere”, a spus Melintescu.

El consideră că educaţia este principala activitate care trebuie intensificată pentru “a ajunge la un mediu sănătos”, care să se bazeze pe integritate şi pe egalitate de şanse.

“Privitor la Strategia 2016-2020, aş dori să accentuez acel eşec managerial, care se regăseşte în această strategie, se regăsea şi în strategia 2012-2015, şi cu siguranţă a fost preluat, întrucât se impune ca la nivel de instituţie să existe responsabilitatea celor care călăuzesc destinele acestor instituţii, în ceea ce priveşte asigurarea unui mediu de integritate în cadrul instituţiei. Nu degeaba se şi consideră că acele dosare aşa cum sunt reţinute în conţinutul strategiei, dosarele DNA şi ANI, se constituie într-un eşec managerial în ceea ce priveşte modalitatea în care a fost gestionată zona integrităţii la nivel instituţional. Privitor la acest incident de integritate care constituie eşec managerial, vă aduc la cunoştinţă că la nivelul DGA, la nivelul MAI prin DGA, se lucrează şi este în stadiul de finalizare o aplicaţie informatizată MARC, care să managerieze riscurile de corupţie şi să emită pe baza datelor introduse, să pună la dispoziţia factorilor de decizie, elemente fundamentate ale modului  în care trebuie să acţioneze managerii pentru prevenirea pe viitor a unor fapte de corupţie. Din ce am regăsit în noua strategie, se doreşte ca această abordare care se găseşte la nivelul MAI să fie multiplicată şi la nivelul celorlalte ministere, fapt care ne bucură, pentru că o bună practică indentificată la nivelul MAI, este preluată şi la nivelul celorlalte ministere. Legat de această responsabilitate managerială, cu siguranţă, în egală măsură,  ne bucură şi faptul că la nivel european bunele practici care au fost identificate la nivelul României au fost preluate atât de către ţările vecine, cât şi de către statele membre”, a spus Melintescu.

Managerul proiectului “ Plăteşte zero pentru ce ţi se cuvine”, Iuliana Iliescu, de la Asociaţia ProDemocraţia, a declarat că acest proiect se află la a treia ediţie, iar în cursul  zilei joi, pe esplanada Casei Culturii din Suceava va fi amplasată o construcţie modulară “Labirintul Anticorupţie” unde cetăţenii pot afla informaţii cu privire la riscurile la care se expun şi la consecinţele implicării în fapte de corupţie.

Iliescu a prezentat şi câteva din rezultatele unui studiu efectuat în anul 2010 referitor la percepţia cetăţenilor privind fenomenul corupţiei, arătând că din cei 1230 de respondenţi, 90 la sută au spus că dau mită din proprie iniţiativă în instituţii din sănătate, educaţie sau la ghişeele din administraţia publică.

Ea a mai spus că mulţi dintre respondenţi nu ştiau care sunt instituţiile care sunt implicate în lupta împotriva corupţiei subliniind  importanţa rolului educaţiei pentru prevenirea corupţiei.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de