Peste două sute de copii suceveni au devenit polițiști junori în cadrul evenimentului „Noaptea Cercetătorilor”

Peste două sute de copii suceveni au devenit polițiști juniori în cadrul evenimentului „Noaptea Cercetătorilor” care s-a desfășurat vineri pe esplanada USV.

noaptea-cercetatorilor-1

„Noaptea Cercetătorilor” este un proiect partenerial iniţiat de Uniunea Europeană  ce  se  desfăşoară în toate ţările membre şi afiliate în cea de-a patra vineri a lunii septembrie. Scopul principal este acela de a aduce împreună, tinerii şi publicul larg, de a permite interacţiunea cu ştiinţa şi informaţia într-un cadru relaxat şi prietenos.

Poliţiştii au fost invitaţi și în acest an să îşi prezinte pe esplanada Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, elemente de tehnică, laboratorul criminalistic mobil şi să desfăşoare activităţi interactive care să îi captiveze pe tineri, şi, totodată să le inoculeze spiritul preventiv.

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au organizat pentru peste 300 de copii ateliere de lucru şi concursuri , pentru ca aceştia să înveţe să recunoască pericolele şi să nu devină victime ale unor infracţiuni.noaptea-cercetatorilor-4

De asemenea, poliţiştii au organizat un joc interactiv, în care adolescenții şi-au testat cunoştinţele despre siguranţa on-line şi răspunderea penală.

Jocurile interactive au cuprins întrebări din domeniul siguranţei personale, siguranţei pe internet şi prevenirii consumului de droguri. Toţi copiii au primit pentru răspunsurile corecte oferite insigne cu inscripţia „Poliţist Junior”.noaptea-cercetatorilor-2

Poliţiştii suceveni au prezentat participanţilor proiectele de prevenire a criminalităţii desfăşurate, au promovat recomandări preventive şi au distribuit peste 500 de materiale tematice. Pe lângă pliante şi flyere, cei mici au primit şi manuale de geografie editate pe înţelesul lor într-o grafică deosebită. În manualul editat de poliţişti pe lângă primele repere privind geografia ţării sunt inoculate şi noţiuni primare, dar atât de importante: strada, cartierul, localitatea – toate cu raportare la siguranţa tinerilor şi responsabilizarea acestora.

Pentru o seară, publicul larg a interacționat direct cu poliţiştii de prevenire şi cu poliţiştii criminalişti, cu realizările și poveștile lor din spatele muncii lor.

Totodată, a fost un prilej pentru tineri de a socializa şi a promova comportamentul nonviolent şi atitudinea responsabilă în comunitate.noaptea-cercetatorilor-6

,,Noaptea Cercetătorilor” s-a constituit într-o manifestare în cadrul căreia poliţiştii au marcat închiderea oficială a,,Săptămâna Prevenirii Criminalității 2016”, polițiștii suceveni aflându-se în mijlocul comunității , promovând un concept de bază al unei poliții moderne și al unei societăți în siguranță – Conceptul Preventiv, se arată într-un comunicat al Poliției Suceava.