Mai multe grupări de „infractori voiajori” care pregăteau furturi sau înșelăciuni în localități sucevene, depistate de polițiști în urma unei ample acțiuni

Polițiștii suceveni au organizat o amplă acțiune pentru descurajarea unor grupuri de infractori voiajori să acționeze în localități ale județului, fiind depsistate grupări suspecte, iar 160 de persoane au fost amprentate și fotografiate, dar în același timp au fost depistați și autorii unor furturi.

Politia masina (10)

Poliția Suceava arată infractori voiajori comit infracţiunile călătorind în diferite locaţii, pe trasee care asigură legătura facilă cu ieşirile din judeţe. Astfel, infractorii voiajori dispun de mijloace de transport şi îşi adaptează activitatea infracţională în funcţie de vulnerabilităţile identificate în teren. Abordează persoane întâlnite pe stradă sub diverse pretexte (ca fiind turişti, având probleme medicale, vânzare de obiecte, etc.) culegând astfel informaţii cu privire la persoane care deţin sume de bani sau bunuri de valoare. Deseori activitatea infracţională se desfăşoară în mai multe zile, după documentarea cu privire la anumite persoane, zone şi locaţii, trecându-se la săvârşirea infracţiunii propriu-zise.

Deşi cazurile privind furturile prin împrietenire sau înşelăciunile prin diverse moduri de operare au fost intens mediatizate împreună cu recomandări preventive, în continuare unele persoane, în special persoanele vârstnice tratează superficial această problematică, generând un risc victimal crescut, arată IPJ Suceava care menționează că pentru prevenirea unor evenimente negative şi descurajarea celor pretabili la săvârşirea unor astfel de infracţiuni, în data de 14 octombrie 2016, poliţiştii au organizat o amplă acţiune, fiind vizată în special zona sudică a judeţului.

Astfel, peste 200 de poliţişti au fost prezenţi pe drumurile europene, naţionale şi judeţene care fac legătura cu judeţele Mureş, Harghita, Neamţ şi Iaşi. De asemenea, acţiunea s-a derulat şi în celelalte zone ale judeţului cu participarea poliţiştilor Serviciului de Investigaţii Criminale – IPJ Suceava şi poliţiştilor judiciarişti de la nivelul subunităţilor, dar şi poliţiştii de ordine publică şi de investigare a criminalităţii economice şi poliţiştii rutieri pentru oprirea în trafic a vehiculelor.

Pe lângă prevenirea infracţiunilor comise de infractorii voiajori, acţiunea a vizat şi asigurarea climatului de ordine și siguranță publică pe timpul manifestărilor religioase prilejuite de sărbătoarea Sf. Cuvioase Parascheva.

Conform Poliției Suceava, în doar câteva ore poliţiştii au constatat 7 infracţiuni şi au aplicat 36 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 10.000 lei, fiind confiscate bunuri de peste 5000 lei.

De asemenea, a fost reţinut un permis de conducere şi a fost retras un certificat de înmatriculare.

În cadrul acţiunii au fost oprite şi controlate peste 200 de autovehicule. Au fost verificate, introduse în bazele de date şi aplicaţiile poliţiei, fotografiate şi amprentate 160 de persoane.

Totodată, în urma activităţilor desfăşurate s-a administrat material probator în mai multe cauze penale, conturându-se date şi indicii care au dus la probarea activităţii infracţionale a nouă persoane.

 

Poliția Suceava menționează că în urma activităţilor investigative întreprinse de  poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale – Poliţia Municipiului Suceava, s-a reuşit probarea activităţii infracţionale a 3 persoane, care în 04.10.2016 au sustras un laptop în valoare de 500 euro dintr-o cameră de cămin  din Suceava.

De asemenea, au fost identificate pe raza orașului Dolhasca 4 persoane domiciliate în municipiul Dej, județul Cluj, care se deplasau cu un autoturism înmatriculat în Polonia, asupra cărora au fost depistate 97 de parfumuri, pentru care nu dețineau documente de proveniență și transport, despre care au declarat faptul că intenționau să le comercializeze pe raza județului Suceava.

Tot, la data de 14.10.2016, în jurul orei 11.00, polițiștii orașului Solca au depistat pe raza orașului au fost  depistat două persoane  din  comuna Verești, care se deplasau sub pretextul cumpărării de produse agricole, fără însă a deţine bani în vederea achiziţionării.  Din verificările efectuate există suspiciuni că persoanele în cauză, sub pretextul cumpărării cartofi , pătrund în curtea diferitelor persoane fiind predispuse la comiterea de furturi din locuință și înșelăciuni.

Persoanele în cauză au fost introduse  în bazele de date criminalistice ale poliţiei.

 

Pentru a nu cădea victime ale infracţiunilor comise de infractorii voiajori le recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor oferte comerciale aparent avantajoase şi să nu furnizeze date cu privire la vecini sau alte persoane. Un alt tip de înşelăciune îl reprezintă vânzarea diferitelor obiecte de uz casnic direct la domiciliu. Aceste obiecte reprezentând diverse tigăi, covoare, perdele etc. sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în  locuinţa cumpărătorului, iar în momente de neatenţie sustrag chiar şi bunuri din casă.

„De aceea recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de oferte care de         cele mai multe ori sunt la preţuri foarte mari şi calitate mică”, mai arată IPJ Suceava.