Intervenţii laparoscopice realizate în premieră la SJU Suceava: Calculii biliari, extraşi printr-o tehnică specială coledocoscopică


Intră acum și în grupul de

Intervenţii laparoscopice au fost realizate, în premieră, la SJU Suceava de o echipă de chirurgi suceveni, care au efectuat extragerea calculilor biliari, migraţi în calea biliară principală, cu ajutorul unui coledocoscop.

valeriu-gavrilovici
Valeriu Gavrilovici

Medicul şef al Secţiei Chirurgie generală din cadrul SJU Suceava, Valeriu Gavrilovici, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că acest tip de intervenţie reprezintă nu numai o premieră pentru Suceava, ci şi pentru întreaga regiune a Moldovei.

El a spus că, în cadrul intervenţiei, litiaza căii biliare principale a fost abordată laparoscopic, iar calculii biliari migraţi în canalul coledoc- calea biliară principală au fost extraşi cu ajutorul unui aparat medical numit coledocoscop.

Medicul sucevean a spus că “litiaza veziculară” sau “pietrele la fiere” este o afecţiune destul de des întâlnită, tratarea acestei afecţiuni fiind una dintre cele mai practicate intervenţii în secţia pe care o coordonează.

Gavrilovici a explicat că la 3 până la 14 sută dintre pacienţii cu litiază veziculară se constată că pietrele(calculii biliari) au migrat sau” au plecat la vale” pe canalul coledoc, pe calea biliară principală.

“Dacă sunt calculi mici, cu tratament cu antispastice, există varianta ca aceştia să plece mai departe în intestin şi să se elimine, însă dacă rămân în calea biliară principală, aceşti calculi vor da icter, iar pacientul nu are doar patologia de piatră la fiere pentru care a venit, ci are şi o complicaţie, respectiv migrarea calculilor în calea biliară principală”, a spus Gavrilovici.

El a precizat că, până acum, pentru tratamentul litiazei biliare existau două posibilităţi, cea mai frecvent întâlnită fiind terapia secvenţială, ce presupune două secvenţe de tratament.

“Odată stabilit diagnosticul, pacientul este îndrumat către un serviciu de gastroenterologie, care are în dotare posibilităţi tehnice, pentru efectuarea a ceea ce se numeşte sfincterotomie endoscopică şi extracţie endoscopică a calculilor. Cu un endoscop special se intră în duoden, se identifică locul de vărsare al canalului coledoc, se intră cu acel aparat special dedicat într-o cameră izolată din punct de vedere radiologic, pentru că este nevoie şi de radiografii, se lărgeşte sfincterul, care este locul de vărsare al canalului coledoc în duoden, cu o sondă specială se extrag endoscopic înspre lumenul duodenului aceşti calculi, după ce se verifică radiologic dacă că s-au extras toţi calculii”, a explicat Gavrilovici.

El a menţionat că, după această primă etapă, pacientul aşteaptă timp de câteva zile sau chiar două săptămâni pentru a efectua a doua secvenţă terapeutică, respectiv operaţia propriu-zisă de colecistectomie, pentru a se îndepărta sursa calculilor care au generat complicaţia.

Medicul sucevean a spus că cealaltă variantă de tratamanent a litiazei biliare este terapia într-o singură etapă, fie prin abord clasic, cu o incizie mare, fie laparoscopic.

“Acum, această boală poate fi abordată laparoscopic, iar abordul clasic nu mai este de actualitate decât în cazurile foarte dificile, care nu pot fi gestionate nici endoscopic, nici laparoscopic, însă modern, şi iată şi noi ne aliniem acestei tendinţe, de a oferi pacienţilor opţiuni terapeutice moderne şi rapide, pentru că într-o singură operaţie se efectuează colecistectomia, extragerea calculilor din calea biliară principală, fie prin canalul cistic dacă este suficient de mare, fie prin canalul coledoc, urmat de sutură. Ce este esenţial ca dotare tehnică şi, din fericire, am avut acest lucru, este un coledocoscop”, a spus Gavrilovici.

Medicul şef al Secţiei Chirurgie generală a explicat că un coledocoscop este “un altfel de endoscop, mult mai subţire”, care poate pătrunde pe structuri care au până în 10 milimetri diametrul, atât cât are şi canalul coledoc.

“Practic, se vizualizează interiorul canalului coledoc, se văd calculii, cu o sondă specială, care are în capăt nişte sârme răsucite, ca un coşuleţ, ele se desfac în momentul în care ajungem în apropierea calculului. Calculul este luat ca într-o capcană în acea plasă de sârmă, ce se mulează pe calcul şi se extrage totul sub control vizual dublu: endoscopic, prin coledocoscop, ce are un ecran special, iar în al doilea rând pe ecranul mare al operaţiei propriu-zise. Deci, totul se desfăşoară laparoscopic”, a precizat chirurgul sucevean.

Gavrilovici a subliniat că această tehnică permite o singură intervenţie la care este supus pacientul, costurile sunt mai reduse pentru sistemul sanitar, iar recuperarea este mai rapidă.

“Noi îi oferim, acum, practic, posibilitatea de a fi tratat într-o singură internare, cu o singură intervenţie, de această boală”, a spus Gavrilovici.

El a arătat că intervenţiile de acest tip sunt realizate de o echipă de medici chirurgi formată din Adrian Nistor, Petru Velnic şi Valeriu Gavrilovici în colaborare cu o echipă de anestezie, condusă de medicul Dorin Stănescu .

Gavrilovici a spus că înaintea efectuării intervenţiilor sunt efectuate şi investigaţii imagistice, medicii radiologi Liliana Gheorghe şi Florin Terteliu fiind cei care au asigurat până acum explorarea prin colangiografie, prin rezonanţă magnetică, la toate cele şase cazuri rezolvate cu ajutorul acestei tehnici.

Medicul şef al Secţiei de Chirurgie generală a mai spus că sunt promisiuni din partea conducerii SJU Suceava pentru achiziţionarea, până la sfârşitul acestui an, a unui nou coledocoscop, mult mai performant faţă de cel din dotare.

El a menţionat că noul coledocoscop, mai subţire şi cu o mobilitate mai mare,  va permite echipei de chirurgi să facă progrese semnificative în abordarea acestei metode intervenţionale.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de