Intră acum și în grupul de
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) condamnă ferm propunerile Guvernului României prevăzute în proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare publicat în transparență decizională de către Ministerul Finanțelor legate de acordarea burselor pentru studenți și de transportul studenților și atrage atenția membrilor Parlamentului României cu privire la aceste propuneri care vor avea ca efect accentuarea inechităților existente în învățământul superior.

În urma publicării proiectului de act normativ în transparență decizională ANOSR își exprimă profunda dezamăgire față de propunerile de limitare a mecanismelor de sprijin pentru studenți, precum:
● Derogarea de la prevederile art. 149, alin. (21) din Legea învățământului superior nr. 199/2023 până la începutul anului universitar 2028-2029, care reglementează în momentul de față valoarea costului standard pentru fondul de burse și protecție socială ca fiind echivalentul a 10% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fiind propusă raportarea la salariul de bază minim net, care va aduce o scădere de aproximativ 40% a fondului de burse și, în consecință, scăderea numărului de beneficiari;
● Derogarea de la prevederile art. 149, alin. (22) din Legea învățământului superior nr. 199/2023 până la începutul anului universitar 2028-2029, care reglementează în momentul de față acordarea costului standard pe toată perioada anului, respectiv pe 12 luni, fiind propusă acordarea subvențiilor doar pe perioada desfășurării activităților didactice, care poate atrage în consecință neacordarea de burse pe perioada vacanțelor pentru studenți sau o scădere și mai drastică a numărului de burse;
● Modificarea art. 150, alin. (8), care reglementează în momentul de față posibilitatea românilor de pretutindeni de a beneficia de burse de performanță sau burse speciale în aceleași condiții cu studenții cetățeni români, fiind propusă eliminarea posibilității de cumulare a burselor și acordarea celor destinate românilor de pretutindeni doar pe perioada desfășurării activităților didactice;
● Derogarea prevederilor art. 128, alin. (3) din Legea învățământului superior nr. 199/2023 pentru anul 2026, care reglementează dreptul studenților de a beneficia de tarif redus cu 90% pentru transportul feroviar, fiind înaintată aceeași propunere aplicată prin adoptarea O.U.G. 156/2024, limitând astfel dreptul studenților de a circula cu transportul feroviar cu reducere de 90% pe toate rutele.
„Constatăm cu indignare și îngrijorare faptul că, deși studenții au protestat și și-au exprimat nemulțumirile și, mai presus de toate, nevoile reale pe care le au pentru a-și putea continua fără griji studiile, decidenții încă nu au luat act de solicitările expuse în stradă sau pe rețelele de socializare de studenți din toată țara. Vocile studenților care se bazează pe bursele de care beneficiază în prezent nu ar trebui să reprezinte doar un ecou palid la mesele de decizie, astfel că vom continua toate demersurile necesare pentru a transmite membrilor executivului că studenții vor lupta pentru a se bucura de drepturi în integralitatea lor”, se arată în comunicat.
Totodată, se subliniază că atfel de măsuri „profund injuste și fără temei” reprezintă un regres indiscutabil în sistemul de sprijin destinat studenților, cu precădere a celor din categorii socio-economice defavorizate, și nu fac decât să accentueze inechitățile în educație, limitând și mai mult accesul la studii superioare.
În contextul în care în România doar 22,5% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 24 și 35 de ani finalizează studii superioare și în care abandonul universitar depășește 40% , restrângerea drepturilor sociale ale studenților scade șansele acestora de a parcurge studii superioare, arată ANOSR.
„Pe fondul unor tăieri progresive la bugetul alocat învățământului superior în ultima jumătate de an, precum și al unei finanțări adecvate și conforme legislației în vigoare constant amânate, aplicarea acestor măsuri va conduce la un diminuarea numărului de beneficiari de burse și la creșterea numărului de studenți care să-și poată acoperi nevoile de trai pentru a se susține la studii”, se precizează în comunicat.
Totodată, se subliniază că dată fiind plafonarea fondului de burse la nivelul aferent lunii noiembrie 2024 deja reglementată prin OUG nr. 156/2024, precum și prorogarea termenului de alocare a 15% din bugetul general consolidat către domeniul educației prin același act normativ, raportarea la salariul minim net în locul celui brut în calcularea fondului de burse și, implicit, scăderea acestuia vor perpetua barierele pe care le întâmpină persoanele din grupuri socio-economice defavorizate în accesul la studii.
„O altă măsură care a afectat studenții începând cu luna ianuarie a acestui an constă în aplicarea limitată a reducerii de 90% la transportul intern feroviar pentru studenți doar pe ruta domiciliu-centru universitar în care studiază. Amintim, în acest sens, dificultățile de a beneficia inclusiv de această formă de reducere limitată în cazul mai multor categorii de studenți, precum cei cu domiciliul în localități în care nu există gară funcțională, studenții internaționali sau români de pretutindeni sau studenții care trebuie să parcurgă ruta domiciliu-centru universitar călătorind cu mai mulți operatori feroviari, precum și eliminarea gratuității prevăzute pentru studenții cu unul sau ambii părinți decedați și studenții proveniți din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal”, explică ANOSR.
Organizațiile studențești reiterează că o scădere a fondurilor alocate pentru bursele studenților adaugă o dificultate în plus în viețile studenților, pe lângă presiunile financiare deja existente, inclusiv când se vorbește despre cuantumul minim al bursei sociale.
Astfel, în prezent, conform OME nr. 7296/2024, cuantumul minim al bursei sociale este de doar 925 RON/lună, în ciuda faptului că, în baza calculelor ANOSR din 2020 referitoare la coșul minim al studentului , acest cuantum era insuficient chiar și atunci pentru a acoperi cheltuielile minime de masă și cazare, după cum prevede art. 149 alin. (26) din Legea învățământului superior că ar trebui să se întâmple. Prin aplicarea ratei inflației calculate de Institutul Național de Statistică pentru ultimii ani la valoarea coșului minim din 2020, în 2025, cuantumul necesar pentru a acoperi doar costurile cu masa și cazarea se ridică la cel puțin 1135 RON/lună și respectiv la 1587 RON/lună astfel încât un student să poată acoperi și alte cheltuieli de trai imperioase.
Pentru a expune factorilor de decizie toate acestea raționamente pentru care implementarea acestor măsuri de austeritate este total nejustificată, având în vedere inechitățile pe care ar urma să le creeze la nivelul sistemului în raport cu impactul bugetar redus al cheltuielilor, ANOSR a înaintat o solicitare către Ministerul Finanțelor pentru a organiza o dezbatere publică.
„ANOSR condamnă măsurile de austeritate nejustificate care afectează studenții și solicită Parlamentului României:
● să păstreze formula de calcul prevăzută de legislația în vigoare pentru constituirea fondului de burse și protecție socială;
● să elimine derogarea referitoare la acordarea costului standard pentru constituirea fondului de burse pentru perioada de 12 luni;
● să mențină posibilitatea românilor de pretutindeni de a beneficia de burse de performanță sau burse speciale în aceleași condiții cu studenții cetățeni români;
● să respingă propunerea de derogare a dreptului studenților de a beneficia de reducerea de 90% pentru transportul feroviar”, se precizează în finalul comunicatului de presă.
Intră acum și în grupul de