Două echipe ale Universităţii Politehnica Bucureşti s-au clasat pe primele două locuri la Concursul studenţesc de securitate informaţională CTF-USV 2016

Două echipe ale Universităţii Politehnica Bucureşti au obţinut premiile I şi II la etapa finală a Concursului studenţesc de securitate informaţională “Capture The Flag- USV 2016”, ce s-a desfăşurat la Suceava, timp de 24 de ore, fără întrerupere.usv-graur-concurs-premiere-43

Într-un comunicat de presă al organizatorilor acestei competiţii se precizează că în etapa calificărilor on-line, care a avut loc în intervalul 27-28 octombrie 2016, au participat 28 de echipe din cele 30 înscrise iniţial, iar  treisprezece dintre acestea s-au calificat pentru etapa finală, ce s-a desfăşurat la Suceava, începând de vineri, de la ora 10,00 şi până sâmbătă la aceeaşi oră.

Astfel, în urma desfăşurării etapei finale a Concursului studenţesc de securitate informaţională CTF-USV 2016, două echipe ale Universităţii Politehnica Bucureşti au obţinut premiile I şi II, iar o echipă a Universităţii Tehnice a Moldovei a obţinut premiul al III-lea.

În cadrul festivităţii de premiere, ce a avut loc în cursul zilei de sâmbătă, în Auditoriumul “Joseph Schmidt”, au mai fost acordate două menţiuni pentru o altă echipă a Universităţii Tehnice a Moldovei şi pentru o echipă a Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava.

Conform comunicatului de presă, echipele au avut de rezolvat un număr de şapte  probleme specifice de securitate informaţională, cu dificultate graduală şi punctaj adecvat, provocarea principală constând în descoperirea de secvenţe de date specifice (flag-uri) disimulate în cadrul unor aplicaţii şi servicii de reţea cu vulnerabilităţi. “Identificarea şi raportarea de către echipă, pe o platformă de concurs dedicată, a flag-urilor însemna acordarea unui punctaj corelat cu gradul de dificultate, dar şi cu momentul descoperirii acestuia, raportat la celelalte echipe. Pentru fiecare probă au existat şi informaţii ajutătoare (hints), fiecare accesare a acestora atragând însă o penalizare la punctaj”, se precizează în documentul citat.usv-graur-concurs-premiere-14

Doar echipa clasată pe primul loc a reuşit să rezolve toate problemele şi să obţină punctajul maxim cu 4 ore înainte de expirarea celor 24 de ore alocate fazei finale a concursului, iar concurenţii au posibilitatea să urmărească în timp real atât punctajele acordate fiecărei echipe, cât şi clasamentul general, astfel încât festivitatea de premiere nu a mai oferit surprize.

“Concursul a fost organizat de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, care a avut alături doi parteneri din mediu economic, Safetech Innovations Bucureşti şi Assist Software Suceava. Suportul financiar pentru această primă ediţie a fost asigurat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Comitetul de organizare CTF-USV 2016 a fost coordonat de către domnul prof.dr.ing. Alin Potorac, membru al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. Platforma de concurs a fost configurată şi administrată de co-organizatorii concursului (Safetech Innovations Bucureşti şi Assist Software Suceava), iar universitatea  suceveană a pus la dispoziţie infrastructura sa şi a oferit acces la logistica necesară unei bune desfăşurări a concursului”, se menţionează în comunicatul de presă.

În cadrul festivităţii de premiere au fost înmânate diplomele, premiile în bani şi certificatele de participare.

Cele treisprezece echipe calificate în finala competiţiei provin de la Universitatea Politehnică Bucureşti (2 echipe), Universitatea Tehnică a Moldovei- Republica Moldova  (3 echipe), Universitatea Bacău (1 echipă), Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (3 echipe), Universitatea Politehnică Timişoara (3 echipe calificate, dintre care 2 au fost prezente şi în finală), Universitatea din Sibiu (1 echipă), iar  lista participanţilor a inclus şi o echipă hors-concurs, reprezentantă a Universităţii Naţionale „Yuriy Fedcovych” din Cernăuţi, Ucraina.

(Liliana Bujdei)