Medicii de familie suceveni, instruiți privind procedurile care se aplică la transportul și depozitarea vaccinurilor


Intră acum și în grupul de

Câteva sute de broşuri cu procedurile ce trebuie respectate în privinţa transportului  şi depozitării vaccinurilor vor fi distribuite tuturor medicilor de familie, asistenţilor comunitari, mediatorilor sanitari şi maternităţilor din judeţul Suceava.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, pentru NewsBucovina că această broşură conţine cele şase proceduri referitoare la condiţiile de transport şi de depozitare a vaccinurilor, de monitorizare a temperaturii de păstrare a vaccinurilor, proceduri ce au fost elaborate de Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti şi care sunt valabile la nivel naţional şi standardizează modul de lucru al tuturor celor implicaţi în furnizarea acestui tip de serviciu medical.

Zorescu a arătat că fondurile pentru tipărirea celor 400 de broşuri destinate judeţului Suceava au fost asigurate prin programul naţional de imunizări.

Ea a spus că broşura este un ghid util pentru o activitate eficientă şi un control mai riguros al modului de transport şi de depozitare a vaccinurilor în ideea de a asigura copiilor administrarea unui produs biologic în condiţii de deplină siguranţă.

Medicul sucevean a precizat că personalul din Serviciul de Epidemiologie din cadrul DSP Suceava a fost prelucrat cu privire la aceste proceduri, mai ales că în derularea campaniilor de vaccinare această instituţie este prima verigă din acest lanţ.

“Ne manifestăm întreaga disponibilitate de a colabora cu partenerii noştri în corecta implementare la nivel teritorial a acestor proceduri, dar şi de a oferi toate informaţiile în cazul unor eventuale neclarităţi atunci când vom fi solicitaţi”, a subliniat Zorescu.

Directorul adjunct al DSP Suceava a mai spus că cele 400 de broşuri vor fi distribuite tuturor medicilor de familie, asistenţilor comunitari, mediatorilor sanitari şi maternităţilor din judeţul Suceava.

Zorescu a menţionat că din data de 3 ianuarie 2017 debutează campania de recuperare la vaccinare antirujeolică a copiilor, prioritară fiind vaccinarea celor care nu au administrată nici o doză de vaccin.

Ea a subliniat că instituţia are  în stoc 7.000 de doze de vaccin antirujeolic pentru demararea acestei campanii de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni și 9 ani, până în prezent fiind catagrafiaţi aproximativ 10 000 de copii care sunt fie nevaccinaţi sau au doar o singură doză de vaccin administrată.

“Dorim să implicăm autorităţile locale, asistenţii comunitari, mediatorii sanitari, în special, în acţiunile de mobilizare a părinţilor pentru a aduce copiii la vaccinare, dar şi pentru informarea corectă a acestora privind beneficiile vaccinării pentru copiii lor”,  a explicat Zorescu adăugând că atât asistenţii comunitari, cât şi mediatorii sanitari sunt instruiţi, lunar, la DSP cu privire atât la noutăţile legislative, cât şi la cele care ţin de activitatea curentă a acestora, iar primăriile din judeţ au fost deja informate despre derularea acestei campanii.

Medicul epidemiolog sucevean a precizat că de la începutul acestui an în judeţul Suceava s-au înregistrat 60 de cazuri de rujeolă.

Reamintim că, la sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a elaborat împreună cu experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ai Institutului Național de Sănătate Publică, ai Societăţii Naționale de Medicina Familiei și ai UNICEF  şi a pus în practică un plan de măsuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeolă, după ce numărul de îmbolnăviri a ajuns la 1.725 de cazuri şi există 7 decese confirmate, dintre care 3 la copii sub vârsta de un an.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de