Cinci turiști din Galați au suferit toxiinfecții alimentare după ce au mâncat ciorbă la un restaurant din Marginea. Prima măsură, suspendarea activității restaurantului


Intră acum și în grupul de

Activitatea unui restaurant din Marginea a fost suspendată temporar de autorităţile sanitare veterinare pentru deficienţele constatate după ce cinci turişti gălăţeni care au mâncat acolo au fost diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară.

Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, medicul veterinar Dănuţ Corneanu, a declarat, miercuri, că activitatea restaurantului din incinta Atelierului de olărit din Marginea a fost suspendată temporar până la remedierea deficienţelor constatate, unitatea fiind sancţionată contravenţional de către inspectorii sanitari veterinari suceveni cu suma de 2000 de lei.

Corneanu a spus că un grup din Galaţi format din 18 adulţi şi cinci copii s-a cazat la o pensiune din comuna Vatra Moldoviţei, iar în cursul zilei de 26 decembrie au mâncat la prânz la un restaurant din incinta unui atelier de olărit din Marginea, iar în cursul după-amiezii au început să se simtă rău, având probleme digestive şi cinci adulţi au ajuns la Spitalul municipal din Câmpulung Moldovenesc, unde au fost internaţi timp de câteva ore.

El a spus că în cursul dimineţii de 27 decembrie 2016, o echipă a DSVSA Suceava a efectuat verificări la restaurantul respectiv, unitate înregistrată sanitar-veterinar din anul 2015.

Medicul veterinar sucevean a precizat că la unitatea respectivă nu erau păstrate contraprobele din toate ciorbele servite turiştilor în ziua anterioară, inspectorii sanitari veterinari prelevând probe doar din ciorba de legume.

Corneanu a explicat că în timpul controlului s-a constatat că cele două persoane care lucrau în bucătăria unităţii, o bucătăreasă şi o altă angajată, nu aveau atestată prin documente starea de sănătate, de la restaurantul respectiv fiind recoltate atât probe de apă, de carne congelată de vită, de burtă de vită,  de smântână, etc, dar şi probe de sanitaţie .

El a spus că toate probele sunt în lucru la laboratorul instituţiei fiind aşteptat rezultatul analizelor.

Directorul executiv al DSVSA Suceava, Dănuţ Corneanu, a mai spus că activitatea restaurantului din Marginea a fost suspendată temporar până la remedierea deficienţelor şi a aspectelor neconforme constatate, fiind aplicată şi o sancţiune contravenţională în valoare de 2000 de lei.

La rândul său, directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat pentru NewsBucovina că patru dintre turiştii cazaţi la pensiunea din Vatra Moldoviţei care s-au prezentat, în noaptea de luni spre marţi,  la Spitalul municipal din Câmpulung Moldovenesc prezentau vărsături, dureri abdominale, frisoane şi febră, fără scaune diareice, iar în urma tratamentului administrat în spital starea lor s-a ameliorat considerabil şi din acest motiv toţi cei patru pacienţi au solicitat externarea la două ore după internare.

Zorescu a spus că aceştia au declarat că în cursul zilei de 26 decembrie au consumat mai multe feluri de ciorbă asezonate cu smântână la un restaurant din Marginea şi după un timp au început să se simtă rău.

Ea a precizat că inspectorii DSP Suceava s-au deplasat, marţi, la restaurantul respectiv de unde au prelevat probe de apă, restul probelor fiind recoltate de inspectorii sanitari veterinari.

Directorul adjunct al DSP Suceava a mai spus că unitatea a fost sancţionată cu o amendă contravenţională în valoare de 2000 de lei pentru lipsa carnetelor de sănătate care să ateste efectuarea analizelor medicale perioadice, dar şi pentru lipsa substanţelor dezinfectante.

Zorescu a subliniat că în acest caz se aşteaptă şi rezultatele analizelor de laborator. (Liliana Bujdei)

 

 


Intră acum și în grupul de