Cătălina Zorescu(DSP Suceava), face apel către medicii de familie, în special din zonele Rădăuți, Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, să se implice în programul de depistare precoce a cancerului de col uterin. Anul trecut trebuiau testate 1999 de sucevence, dar au fost testate doar 1.046


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a făcut, miercuri, un apel către medicii de familie suceveni să se implice în derularea programului naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin, în condiţiile în care, în 2016, fondurile alocate pentru acest program au fost cheltuite doar în proporţie de 71 la sută.

Zorescu a spus că bugetul iniţial alocat în anul 2016 programului de depistare precoce a cancerului de col uterin a fost de 125 000 de lei pentru judeţul Suceava din care au fost cheltuiţi doar 88 000 de lei, reprezentând 71 la sută din totalul sumei alocate.

Ea a subliniat că Programul naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin a debutat în România din noiembrie 2012, iar în cadrul acestui program, în perioada 2012-2015,  au fost testate gratuit 8281 de femei.

Zorescu a precizat că în anul 2014 au fost testate gratuit în cadrul acestui program 2083 de femei, în timp ce în anul 2015 au fost testate 2245 de femei, iar în anul 2016 doar 1046 de sucevence, deşi numărul estimat de persoane care ar fi urmat să fie testate a fost de 1999.

Medicul sucevean a menţionat că în judeţul Suceava funcţionează două reţele care derulează acest program naţional, una la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi cealaltă la Spitalul municipal Fălticeni, iar în cadrul celor două reţele activează 88 de medici, din care 62 la reţeaua din Suceava şi 26 la Fălticeni, care informează şi îndrumă femeile către cele nouă centre de recoltare a testelor, ce sunt analizate în cinci laboratoare de citologie.

Directorul adunct al DSP Suceava a spus că cele mai bine acoperite zone cu medici de familie implicaţi în derularea programului de depistare precoce a cancerului de col uterin sunt Suceava, Fălticeni şi Vatra Dornei, de aceea DSP Suceava face apel către medicii de familie din zonele Rădăuţi, Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc să se înscrie în derularea acestui program, mai ales că sunt organizate cursuri intensive gratuite de scurtă durată în vederea recoltării testelor Babeş-Papanicolau, pentru obţinerea certificatului de recoltor.

Zorescu a precizat că la sfârşitul anului 2016 erau rămase în evidenţă 819 persoane diagnosticate cu cancer de col uterin, iar pe parcursul anului au fost depistate 54 de cazuri noi, faţă de anul 2015 când au fost depistate 69 de cazuri noi de cancer de col uterin.

Ea a mai spus că din totalul persoanelor diagnosticate cu cancer de col uterin, rămase în evidenţă la sfârşitul trimestrului IV din 2016, 381 provin din mediul urban,iar 438 din mediul rural.

De precizat că femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani pot efectua gratuit testul Babeş-Papanicolau în cadrul programului de depistare precoce a cancerului de col uterin.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de col Uterin se desfăşoară în perioada 22-28 ianuarie 2017.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de