Dotarea cu echipamente şi aparatură medicală a sălii de operaţie a Secţiei de Neurochirurgie din cadrul SJU Suceava, comparabilă cu cea din clinicile de profil din ţară


Intră acum și în grupul de

Medicul şef al Secţiei de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, Anatolii Buzdugan, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, aspecte legate de activitatea şi de patologia abordată de echipa medicală , structura organizatorică, precum şi dotarea cu echipamente şi aparatură medicală de care dispune în prezent secţia pe care o coordonează.

Buzdugan a vorbit despre evoluţia activităţii medicale neurochirurgicale în SJU Suceava, care a început în anul 2000 prin înfiinţarea unui Compartiment de Neurochirurgie în cadrul Secţiei de Chirurgie Generală, cu o capacitate de şase paturi, apoi a devenit compartiment independent în anul 2003, funcţionând cu 10 paturi, din anul 2013 a fost înfiinţată o linie de gardă pentru urgenţele neurochirugicale, iar în anul 2016 compartimentul a fost transformat în Secţie de Neurochirurgie cu 25 de paturi, decizie determinată atât de creşterea adresabilităţii pacienţilor, de cazuistică, dar şi de indicatorii de performanţă obţinuţi de-a lungul anilor.

Medicul primar neurochirurg sucevean a mai spus că în anul 2009 a fost înfiinţată o sală de operaţii pentru intervenţiile din sfera neurochirugicală, având în dotare un microscop operator şi două truse de instrumente necesare intervenţiilor pentru patologiile craniene şi vertebrale.

El a precizat că de atunci s-au făcut paşi importanţi în privinţa dotării serviciului de neurochirurgie şi a sălii de operaţie, mai ales în ultimii cinci ani, realizându-se achiziţii importante de echipamente şi aparatură medicală, astfel încât, în prezent, sala de operaţie dispune de echipamente medicale comparabile cu cele existente în clinicile de neurochirurgie din ţară.

Buzdugan a menţionat că sala de operaţie a Secţiei de Neurochirurgie are în dotare două microscoape operatorii pentru intervenţii chirurgicale craniene şi spinale, un echograf cu sondă craniană transcerebrală, ce oferă posibilitatea localizării intraoperatorii a formaţiunilor intracerebrale mai profunde, un amplificator de imagini şi o instalaţie de radiologie mobilă, o instalaţie de fragmentare a tumorilor cu ultrasunete, etc.

“Echipamentele moderne, de ultimă generaţie, permit abordarea unei palete foarte largi din patologia neurochirurgicală. Foarte mult ne ajută şi instalaţia de fragmentare a tumorilor cu ultrasunete, ce ne permite să operăm tumorile cerebrale cu un mai puţin risc şi mai puţin invaziv decât în trecut”, a spus Buzdugan.

Şeful Secţiei de Neurochirurgie a subliniat că şi condiţiile hoteliere ale secţiei au fost îmbunătăţite, saloanele şi rezervele au fost dotate, în urmă cu mai bine de un an, cu paturi noi, iar actualele circuite funcţionale oferă posibilitatea personalului să îngrijească eficient pacienţii.

El a spus că patologia abordată în cadrul secţiei este destul de diversă”,

începând cu patologia traumatică cranio-cerebrală, patologia traumatică vertebro-medulară(patologia cervicală, preponderent), patologia degenerativă a coloanei vertebrale( hernia de disc cervicală, toracală, lombară şi stenoza de canal vertebral), până la patologia tumorală cerebrală şi patologia vasculară cerebrală, iar în ceea ce priveşte patologia toraco-lombară mai sunt necesare câteva achiziţii de aparatură medicală pentru a se putea interveni şi stabiliza coloana toraco-lombară.

Medicul neurochirurg sucevean a subliniat că Secţia de Neurochirurgie asigură condiţii foarte bune pentru îngrijirea pacienţilor, pentru explorare în cazurile de urgenţă, dar şi pentru intervenţiile chirurgicale, iar în cazul pacienţilor cronici sunt acordate consultaţii şi în ambulatoriul integrat al spitalului.

Şeful Secţiei de Neurochirurgie a spus că deşi sunt multe motive ca echipa medicală a secţiei să fie foarte mulţumită de activitatea desfăşurată în toţi aceşti ani, e nevoie ca un serviciu neurochirurgical să evolueze, să tindă spre mai mult.

“Sunt mai multe proiecte pe care le avem în vedere pentru implementare. Problema se va rezolva şi cu sprijinul conducerii spitalului, fiindcă sunt necesare şi resurse financiare pentru a achiziţiona şi alte echipamente şi instrumentar medical. Patologia care în momentul faţă nu este abordată decât în mod excepţional este cea vasculară cerebrală şi, în special, cea a malformaţiilor arteriale, vasculare şi cerebrale, cum este anevrismul cerebral. O altă patologie care urmează să fie abordată, cu suport şi sprijin, este patologia traumatică a coloanei lombare şi toracale, care necesită stabilizare cu construcţii speciale, adaptate. E o problemă încă spinoasă, dar sperăm că încet, în timp, se va rezolva şi lucrul ăsta”, a mai spus Buzdugan care a adăugat că pe lângă sprijinul în ceea ce priveşte achiziţia de aparatură şi echipamente medicale, una dintre căile de rezolvare o constituie şi stabilirea de către echipa de medici neurochirurgi a priorităţii legate de implementarea unor intervenţii chirurgicale din patologia vasculară cerebrală, respectiv patologia traumatică a coloanei toracale şi lombare.

El a reamintit că un alt proiect, ce se află în curs de implementare, se referă la funcţionarea în cadrul  spitalului a unui  Centru de Epilepsie, unde va fi abordată patologia neurochirurgicală în cadrul epilepsiei refractare la tratament, ce necesită investiţii foarte mari nu numai pentru evaluarea şi stabilirea candidatului potenţial, dar şi pentru intervenţiile chirurgicale.

Şeful Secţiei de Neurochirurgie a spus că din echipa de medici neurochirurgi  fac parte Manuela Şestac, Ticu Cătălin Blănaru, Constantin Căldare şi Anatolii Buzdugan, în structura de personal a secţiei fiind incluse şase asistente medicale şi patru infirmiere.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de