Ursu: Satul este descoperit de noile generații la Muzeul Satului Bucovinean. Deocamdată se poate vizita doar o treime, iar partea nevizitabilă este spectaculosă dar e nevoie de 5 milioane de euro pentru deschiderea totală


Intră acum și în grupul de

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că Muzeul Satului Bucovinean este un un muzeu nou, în construcție, iar generațiile noi descoperă satul vizitând acest muzeu.

El a spus că din cele 6 hectare pe care le are Muzeul Satului Bucovinean, are date în vizitare doar 2,2 hectare cu o infrastructură ce nu e finalizată.

„Partea care nu este dată în vizitare și care, de asemenea, este foarte spectaculoasă încă așteaptă o sursă de finanțare”, a spus Ursu.

El a menționat că a încercat finanțarea cu fonduri norvegiene, cu fonduri din SUA, a sperat la Programul Operațional Regional, dar anul trecut,  SEAP a fost blocat și nu s-a reușit depunerea de proiecte în timp.

„Sperăm să se redeschidă acele axe în condițiile în care vor fi suplimentate sumele”, a spus Ursu care a menționat că speră să poată găsi finanțare și a adăugat că evaluarea investițiilor, la nivelul anului 2009, era de 5 milioane de euro pentru a fi dat tot muzeul în vizitare.

Totodată, directorul Muzeului Bucovinei a spus că la Muzeul Satului este și un laborator de restaurare din care este construit doar o jumătate, iar celelalte spații sunt destinate publicului, fiind spații expoziționale, cafeterie și altele.

”Reprezintă  un element arhitectonic interesant și cred că tentant în oraș fiind vorba de o construcție nouă ce nu-și poate găsi finanțare decât din surse naționale, CJ sau CNI. Se înțelege că CNI are alte priorități”, a spus Ursu.

El a menționat că spre deosebire de primul perimetru, acum în vizitare în care sunt case,  în al doilea perimetru sunt gospodării, inclusiv cu elemente legate de stână și oierit.

„Peisajul în sine e spectaculos. E un sat în pădure. În primul perimetru sunt mai mult case, dar în al doilea perimetru sunt gospodării”, a spus Ursu.

El a menționat că în acest an se va deschide în muzeu școala de la Securiceni ce oferă spații pentru expoziții temporare în Muzeul Satului.

Emil Ursu a mai declarat că în Muzeul Satului Bucovinean se organizează și Târgul meșterilor populari care este singurul târg de meșteri „curat” din Suceava, unde nu participă decât meșteri populari și nu comercianți.

”Este un târg mare, cu meșteri din toată țara, inclusiv din Republica Moldova. Am avut și din Ucraina. Acest târg de meșteri este îmbunătățit cu spectacole și am adus nume mari ale folclorului. Anul trecut, am avut o experiență pozitivă cu Zoli Toth Project și numărul de vizitatori a fost mai mare. Târgul Meșterilor Populari are o creștere de la an la an a numărului de vizitatori și Muzeul Satului în sine. Sunt generații care nu mai au bunici la țară și descoperă satul românesc la Muzeul Satului Bucovinean. Muzeul Satului, vrând-nevrând, este până la urmă un sat”, a spus Ursu.


Intră acum și în grupul de