Sociologul Adrian Botezatu: Cu calm și luciditate trebuie să ne gândim la o reformă locală. Numărul de aleși locali este acum cât cel a medicilor sau al jandarmilor. Județul Suceava are cea mai mare populație rurală din țară


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu, consideră că se impune o reformă a administrației publice locale arătând că sunt prea multe localități, din care marea majoritate au sub 5000 de locuitori, iar numărul de aleși locali se ridică în țară la circa 50.000, în condițiile în care în țară sunt 55.000 de medici, sau 60.000 de jandarmi, iar la fiecare ales local sunt patru cadre didactice.

Botezatu a explicat că în România, cu o populație de 22 milioane de locuitori sunt 2.859 de comune, în timp ce în Polonia, cu 38 de milioane de locuitori sunt 1.589 comune

„România are 40.000 de consilieri locali şi judeţeni și cu cu primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreședinți de consilii județene, numărul acestora se ridică la circa 50.000 de aleși locali. E o armată”, a spus Botezatu.

El a adăugat că, spre comparație, potrivit datelor oficiale în anul 2014 în țară erau 60.000 de jandarmi și 55.000 de medici, dar și circa 200.000 de cadre didactice, ceea ce înseamnă că la fiecare ales local sunt patru cadre didactice.

 „Trebuie să ne gândim cu calm și cu luciditate la o reformă locală. Poate avem prea multe comune, prea multe localități, prea mult efort bugetar într-o zonă ineficientă având în vedere că  peste 70 la sută din comunele din județul Suceava și din România au sub 5000 de locuitori. Bănuiesc că dacă s-ar face o altă organizare, acele eforturi bugetare și umane pot fi redirecționate pentru mai mulți jandarmi, polițiști, mai mulți medici, mai mulți profesori”, a spus Botezatu.

El a adăugat că în județul Suceava 85 la sută dintre comune au sub 5.000 locuitori, jumătate dintre comune au sub 3.000 de locuitori, iar 20 la sută au sub 2.000 de locuitori.

„Judeţul Suceava are cea mai mare populaţie rurală din ţară și cel mai mic indice de dezvoltare demografică a centrului administrativ judeţean din ţară alături de județul Vaslui, fiind de 15 la sută. Adică, municipiile  Suceava şi Vaslui reprezintă 15 la sută din populaţia judeţelor respective, în comparație cu municipiul Galaţi care reprezintă 47 la sută din populația județului Galaţi, municipiul Iași unde locuiește 38 la sută din populaţia județului Iaşi sau municipiul Botoşani care are 26 la sută  din populaţia județului Botoşani”, a mai spus sociologul sucevean.

El a mai arătat că România, cu o populație de 22 de milioane de locuitori are 41 de judeţe, în timp ce Polonia, cu o populație de 38 milioane de locuitori are 16 voievodate, iar Germania cu 80 milioane de locuitori are 16 landuri și Austria, cu 8,7 milioane de locuitori are 9 landuri.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de