Pe 28 aprilie a avut loc la București a V-a ediție a Forumului Eurosfat Perspectivele României în Uniunea Europeană la 10 ani de la aderare


Intră acum și în grupul de

 

În data de 28 aprilie 2017 a avut loc la Hotelul JW Marriott din București cea de-a 5-a ediție a celui mai mare forum anual de dezbateri europene din România, Forumul Eurosfat 2016, organizat de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană.

  • Ediția Eurosfat 2017 a binevenit peste 600 de participanți, a regrupat 61 vorbitori printre care un comisar european, ambasadori, consilieri prezidențiali, funcționari europeni, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, activiști, jurnaliști etc. și 11 teme majore: viitorul Europei, transformarea digitală, CETA, politica agricolă comună, design-ul urban, apărare, corupție, populism, egalitate de gen, energie și identitate europeană, precum și un film documentar original în prezența directorului despre protestele anului 2012 din Rusia.
  • Subiectul dezbaterii plenarei din acest an a fost legat de reformele întreprinse de UE în domeniul digital, dar și de Cartea Albă privind Viitorul Europei, la care au participat Andrus Ansip, Vice-președinte al Comisiei Europene, Comisar pentru Piața Unică Digitală și Leonard Orban, Consilier Prezidențial, Departamentul Afaceri Europene, Președinția României, care au susținut un dialog activ cu cetățenii prezenți.
  • Anul acesta am avut prilejul de a ne bucura si de prezența lui Daniel Costello, Ambasadorul Canadei la Uniunea Europeană, Anneli Lindahl Kenny, Ambasadorul Suediei, Principesa Maria a României, Lazăr Comănescu, Consilier Relații Externe, Camera de Comerț și Industrie a României si Valeriu Nicolae, Activist pentru drepturile omului, iar lista continuă cu multe nume importante din sfera politică și a societății civile actuale.

EUROSFAT este forumul anual de dezbateri pe teme de politică europeană care are loc în România din 2013. Obiectivul forumului este de a reuni politicieni, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, activiști, reprezentanți ai mediului de afaceri, cercetători, experți și cetățeni interesați, în scopul de a dezbate cu privire Ia aspectele cheie de pe agenda europeană.

Uniunea Europeană își sărbătorește în 2017 a 60-a aniversare, iar România 10 ani de la aderare în acest ambițios proiect politic. Amândouă au acum de înfruntat întrebări despre viitor. După mai mulți ani de ”poli-criză”, UE trebuie să poate răspundă unor întrebări complicate, iar startul acestei dezbateri a fost dat în luna martie când Comisia Europeană a publicat o Carte Albă privind Viitorul Europei.

De aceea, cea de-a cincea ediție a Forumului Eurosfat si-a propus o structură tematică diferită, menită să încurajeze dezbateri pe scena românească și europeană despre evoluția României la 10 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană. Evenimentul s-a desfășurat pe durata unei zile, sub forma a 10 conferințe și diverse ateliere de lucru.

Forumul a fost deschis printr-o plenară intitulată “Viitorul Europei și reducerea decalajelor prin transformare digitală” care a găzduit înalți oaspeți din cadrul Comisiei Europene și ai Administrației Prezidențiale precum Andrus Ansip, Vice-președintele Comisiei Europene și Comisar European pentru Piața Unică Digitală și Leonard Orban, Consilier Prezidențial pentru Afaceri Europene, Președinția României, într-un dialog cetățenesc având ca scop identificarea priorităților viitoare ale României și UE pe agenda digitală și rolul României într-o Europă integrată sau cu mai multe viteze, în lumina învățăturilor din ultimii 10 de ani. Sesiunea plenară a fost organizată în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene din România.

În atelierul intitulat „Apărarea la Est – Cum poate contribui România la Strategia Europeană de Apărare?”, având în vedere contextul geopolitic actual și relațiile tensionate dintre UE și Rusia, s-a discutat despre cum poate România, ca stat membru UE, să joace un rol cheie pentru crearea unei zone de stabilitate și securitate în vecinătatea sa estică, ținând cont de faptul că în 2019 România va deține Președinția Rotativă a Consiliului UE iar apărarea la est si Parteneriatul Estic ar putea deveni o prioritate a țării în această perioadă.

La atelierul dedicat unui subiect de importanță majoră pentru România precum anticorupția intitulat „Zece ani de luptă împotriva corupției – De la „copil problemă” la „trend-setter” s-a discutat despre principalele lecții pe care România, dar și Uniunea le-au învățat după 10 ani de monitorizare a eforturilor in lupta anti-corupție, încercând sa răspundem la următoarele întrebări: a fost Mecanismul de Cooperare și Verificare eficient? Care este rolul presei și al societății civile în lupta împotriva corupției? Poate fi România trend-setter pentru țările din regiune și care sunt cele mai bune practici care ar putea fi exportate?

La atelierul dedicat energiei, luând în considerare prevederile pachetului „Energie curată pentru toți europenii”, am discutat care vor fi implicațiile concrete pentru statele membre în următorii ani si cum se va adapta sectorul energetic românesc la noua Strategie Energetică, dar și care vor fi beneficiile concrete pentru consumatorii din statele membre, mai cu seamă din România. Focusul discuției a fost consumatorul vulnerabil si sărăcia energetică, dar și design-ul pieței de electricitate.

În atelierul intitulat „Promovarea egalității de gen prin educație” am urmărit să identificam direcțiile, instrumentele și acțiunile necesare pentru a corecta efectele violenței împotriva femeilor și pentru a preveni fenomenul cu ajutorul educației la toate nivelele societății. Atelierul si-a propus, de asemenea, să contribuie la inițiativa lansată de Președintele Klaus Iohannis, „România Educată”.

În cadrul atelierul dedicat temei populismului „Populismul în Europa: Evaluarea prejudiciului adus democrației și societății civile” am discutat care sunt instrumentele și resursele disponibile pentru o societate dornică să își apere democrația in Europa. Este vorba doar de o fază a democrațiilor europene sau asistăm la un fenomen de deteriorare ireversibilă?

La final evenimentul a binevenit și o proiecție de film documentar original „Putin Forever”. Creșterea populismului în Europa, situația de securitate din est, independența energetică a UE, relațiile tensionate internaționale, toate pot fi legate de o singură persoană – Vladimir Putin. Guvernând Federația Rusă de 17 ani, acesta și-a pus amprenta asupra unei ere din istoria lumii. Însă trebuie să ne întrebăm pentru cât timp? Mai este o șansă pentru democrație în Rusia, sau Vladimir Putin va dăinui? Acestea au fost întrebările adresate in documentarul lui Kirill Nenashev, „Putin forever?”.

În acest an Eurosfat s-a bucurat de sustinerea unei game largi de parteneri precum:

Parteneri instituționali: Comisia Europeană, Parlamentul Europeana și Președinția Malteza a Consiliului UE;

Ambasade din România: Ambasada Canadei, Ambasada Olandei, Ambasada Suediei și Ambasada Austriei;

Parteneri din mediul privat: Enel România, Petrom România, Pfizer România;

Organizații si fundații: Friedrich Ebert Stiftung, Konrad Adenauer Stiftung, Fundația pentru dezvoltarea Societății Civile, Institutul Aspen România, CRPE – Centrul Român de Politici Europene și Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului – ACTEDO.

Camera de Comerț și Industrie a României, Smart Everything Everywhere, Urbanize Hub;

Parteneri media: Zelist Monitor, Calea Europeană, Erasmus Student Network (ESN), GEYC – Group of the European Youth for Change, Asociaţia Studenţilor din Facultatea de Ştiinţe Politice – Universitatea din Bucureşti (ASSP-UB), Voluntari pentru Idei și Proiecte (VIP).
Eurosfat 2017 este un proiect bazat pe valorile europene ale democrației, al angajamentului civic și ale dialogului deschis, care susține ideea europeană și procesul de integrare europeană. Europuls este o organizație non-profit care funcționează pe bază de voluntariat, fără apartenență politică, creată pentru a ajuta la dezvoltarea unei sfere publice pro-europeane în Romania.

Intră acum și în grupul de