Acasă Social Oamenii de afaceri suceveni reclamă lipsa meseriașilor. Camera de Comerț adună date...

Oamenii de afaceri suceveni reclamă lipsa meseriașilor. Camera de Comerț adună date pentru a corela nevoia reală cu ceea ce pregătesc școlile profesionale


Intră acum și în grupul de

Una din principalele probleme ale mediului de afaceri sucevean este lipsa meseriașilor, a declarat președintele executiv al Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Suceava, Lucian Gheorghiu, care a menționat că în prezent se colectează date de la firme pentru a se evalua nevoia reală de meseriași și a se corela cu ceea ce pregătesc școlile profesionale din județ.

Gheorghiu a spus în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că anunțatele măriri de salarii în sectorul bugetar este o problemă pentru mediul de afaceri care poate genera și o migrație din sistemul privat spre cel bugetar.

”Ori nu toată lumea poate lucra la stat. Trebuie să lucrăm și în domeniul privat că acesta asigură sustenabilitatea bugetului”, a spus Gheorghiu care a mai declarat că principalele atuuri pentru atragerea investițiilor în județul Suceava sunt disponibilitatea forței de muncă și un nivel salarial scăzut, salariul mediu net fiind de 1.670 de lei.



El a arătat că chiar dacă în momentul de față nord-estul României are o rată a șomajului nu tocmai alarmantă, există o anumită resursă de muncă disponibilă.

„Problema pe care o reclamă oamenii de afaceri din Suceava și nu numai este cea a forței de muncă calificată, nu neapărat la nivelul de studii superioare ci la nivel de meseriași”, a spus Gheorghiu.

El a spus că în situația în care mediul de afaceri local se plânge de lipsă de meseriași, Camera de Comerț și Industrie încearcă să vină în sprijinul lor și a elaborat un chestionar urmând să fie făcută o centralizare pentru cererea de personal calificat.

„Să vedem care e nevoia reală pe piață care să fie corelată cu ceea ce se pregătește în școlile profesionale”, a spus Gheorghiu, arătând că din această cercetare se va evidenția nevoia de electriceni, sudori, frigotehniceni, sau alte meserii.

Președintele CCI Suceava a mai spus că o formă de calificare imediată este cea a învățământului dual pentru care Camera de Comerț a făcut demersuri să fie legiferată și prin care o companie are posibilitatea să formeze în cadrul său o grupă de copii de peste 16 ani care pot primi o bursă și care, după ce primesc certificatul de calificare, pot rămâne în cadrul companiei sau pot alege să se angajeze în altă parte.

 


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version