DSP Suceava reclamă un medic dentist sucevean și cere ridicarea dreptului de liberă practică pentru opinii antivaccinare. Medicul acuzat: E o campanie de intimidare și se cer sancțiuni pentru delict de opinie


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică Suceava va sesiza Comisia de Jurisdicţie Profesională din cadrul Colegiului Medicilor Dentişti Suceava, dar şi Colegiul Medicilor Dentişti din România în cazul unui medic dentist sucevean care ar propaga în spaţiul public opinii antivaccinare şi solicită ridicarea dreptului de liberă practică a acestuia.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că instituţia va sesiza forurile profesionale, respectiv Colegiul Medicilor Dentişti Suceava şi Colegiul Naţional al Medicilor Dentişti din România pentru a analiza activitatea extraprofesională a medicului dentist sucevean Mircea Cristian Puşcaşu, care a lansat în spaţiul public “în mod repetat” afirmaţii şi opinii antivaccinare.

“Am fost surprinşi în urma vizionării pe un post de televiziune local a unui reportaj în care un coleg, medic stomatolog, expune false argumente ştiinţifice, cu mare putere de convingere, în care el îşi exprimă opinia antivaccinare şi susţine că vaccinurile sunt nocive, omoară copiii. Sigur că noi ştiam de activitatea acestui coleg de mai mult timp, dar nu credeam că se va ajunge până în acest punct în care suntem nevoiţi să facem o sesizare către Colegiul Medicilor Dentişti. Ne vom adresa atât Colegiului Medicilor Dentişti Suceava, cât şi Colegiului Naţional al Medicilor Dentişti din România pentru analizarea activităţii extraprofesionale a acestui medic, deoarece nu ni se pare normal ca un coleg care a trecut printr-o Facultate de Medicină, care are cunoştinţe cât de cât medicale, să facă asemenea afirmaţii în mod repetat şi în mod public. Toate afirmaţiile acestea pot fi cu mare uşurinţă combătute şi demontate, dar din păcate răul a fost deja făcut, probabil mulţi părinţi îşi pun deja un semn de întrebare după ce au vizionat aceste materiale”, a spus medicul epidemiolog Cătălina Zorescu.

Ea a arătat că, după cum se ştie, orice intervenţie medicală sau tratament medical are şi unele riscuri, dar că “toţi producătorii expun cu mare corectitudine posibilele reacţii adverse care pot să apară după vaccin” subliniind că rata de apariţie a unei reacţii adverse după vaccinare este de 1 la câteva milioane.

Medicul epidemiolog sucevean a precizat că în cei peste 20 de ani de carieră profesională au fost semnalate doar câteva cazuri de reacţii adverse post-vaccinale adăugând că majoritatea acestora au fost locale, care au evoluat foarte bine.

Ea a mai spus că nu toate persoanele răspund la vaccin, întrucât sistemul lor imunitar nu produce anticorpi.

“Se ştie, de asemenea, că nu toate persoanele răspund la vaccin. Rata de răspuns după o vaccinare este de 95 la sută, deci sunt persoane care îşi fac vaccinul, dar sistemul lor imunitar nu fabrică anticorpi. De ce să punem în pericol aceste persoane prin inconştienţa unor părinţi care, deşi ei au beneficiat în copilărie de aceste avantaje, le refuză propriilor copii dreptul la sănătate?”, s-a întrebat Zorescu menţionând că aproximativ 20-25 la sută dintre părinţi refuză vaccinarea copiilor lor.

Ea a subliniat că statele cele mai avansate ale lumii din punct de vedere tehnologic şi medical au cele mai bune programe de vaccinare, în timp ce în statele slab dezvolate, care au programe de vaccinare mai slabe, mortalitatea infantilă este foarte mare.

“Mă întreb retoric de ce statele cele mai avansate din lume din punct de vedere tehnologic, medical, au cele mai bune programe de vaccinare, pentru că vor să-şi distrugă propria populaţie? Eu zic că nu. Cele mai slabe programe de vaccinare tocmai sunt în ţările subdezvoltate, unde şi rata mortalităţii infantile este foarte mare”, a spus Zorescu.

Directorul adjunct al DSP Suceava a spus că sunt părinţi care lucrează pentru o perioadă în străinătate şi atunci când se întorc în ţară solicită completarea schemei de vaccinare pentru copiii lor, în timp ce alţi părinţi ai căror copii beneficiază în mod gratuit de vaccin, de consultaţie medicală refuză “fără motive şi fără experienţă în domeniu” vaccinarea copiilor .

Medicul epidemiolog sucevean a mai spus că în afara medicului dentist sucevean Mircea Cristian Puşcaşu ar mai fi şi alţi medici din judeţ, care activează în unele organizaţii non-guvernamentale, şi care ar propaga astfel de opinii antivaccinare.

Zorescu a menționat că îi va invita pe medicii respectivi la o discuţie faţă în faţă, iar în cazul în care atitudinea lor va rămâne “ostilă”, instituţia va sesiza forurile profesionale.

Pe de altă parte, medicul dentist sucevean Mircea Cristian Puşcaşu a declarat telefonic, marţi, pentru NewsBucovina, că opiniile exprimate public privind vaccinarea şi vaccinurile nu privesc nici Colegiul Medicilor Dentişti şi nici Direcţia de Sănătate Publică subliniind că prin această campanie “de intimidare” se doreşte sancţionarea medicilor pentru “un delict de opinie care nu are legătură nici cu profesia lor, nici cu practica medicală”.

Medicul Mircea Cristian Puşcaşu a arătat că, personal, nu duce o campanie împotriva vaccinării, dar că este interesat de acest subiect şi că s-a documentat în ultimii ani atât din tratate medicale şi articole medicale publicate, dar şi din reviste de specialitate.

El a arătat că a participat la două dintre dezbaterile publice organizate la Bucureşti de Ministerul Sănătăţii privind proiectul Legii vaccinării, arătând că la aceste dezbateri au fost prezenţi reprezentanţi ai unor companii farmaceutice, “oameni care fac lobby pe lângă politicieni să facă anumite achiziţii de vaccinuri”, etc.

Medicul sucevean Mircea Cristian Puşcaşu a subliniat că este interesat de acest subiect, mai ales că este vorba de sănătatea copiilor, şi că nu vrea ca “interesele corporatiste să primeze în faţa sănătăţii publice”.

“E vorba de sănătatea copiilor şi nu vreau ca interesele corporatiste să primeze în faţa sănătăţii publice, pentru că multe dintre campaniile de vaccinare sunt făcute din interese, cel puţin nu din interese medicale”, a spus Puşcaşu.

Întrebat care ar fi aceste interese, medicul sucevean a răspuns că nu ştie, dar că “cineva ar trebui să cerceteze şi să vadă care sunt”.

“Pe mine nu mă interesează părerea unor companii în ceea ce priveşte sănătatea publică românească, aici trebuie nişte specialişti locali. Sunt multe lucruri, iar problemele vaccinurilor nu le pot rezuma într-o convorbire telefonică, dar părerea mea este că vaccinurile sunt un produs medical controversat. Sunt tratate medicale care spun asta, tratate recente, publicate anul acesta sau anul trecut”, a spus Puşcaşu dând ca exemplu tratatul “Vaccinurile şi autoimunitatea” scris de cercetătorul israelian Yehuda Schoenfeld, ce a fost publicat anul trecut în România şi în urmă cu doi ani în Israel.

Puşcaşu a precizat că acest tratat de 400 de pagini arată care sunt “problemele vaccinurilor”.

“Acesta este doar un exemplu, dar sunt foarte multe. E un subiect care mă interesează de câţiva ani, citesc, mă documentez despre el din articole medicale, din reviste de specialitate”, a menţionat Puşcaşu adăugând că, în urma documentării în privinţa acestui subiect al vaccinărilor, a preluat din ideile publicate, pentru a le aduce în faţa opiniei publice.

Medicul sucevean Mircea Cristian Puşcaşu a subliniat că, deşi la dezbaterile organizate la Bucureşti s-au prezentat „unele cazuri”, Ministerul Sănătăţii „nu a părut interesat de discursurile celor care au adus contraargumente” privind vaccinarea şi vaccinurile.

“Atunci, eu cred că este o campanie de intimidare asta, prin DSP-uri, asupra Colegiului Medicilor să fie sancţionaţi medicii pentru un delict de opinie, care nu are legătură nici cu profesia lor, nici cu practica medicală. Cu practica medicală nu are legătură nici opinia mea în public, iar dacă mă exprim public despre Istoria României sau despre problemele vaccinurilor asta nu are legătură cu profesia mea de medic, deci nu priveşte Colegiul Medicilor”, a mai spus Puşcaşu.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de