Femeile cu vârste între 25 şi 64 de ani, care au participat în urmă cu cinci ani la testarea gratuită Babeş-Papanicolau, vor putea fi reintroduse din octombrie în Programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, vineri, pentru NewsBucovina, că în această lună se împlinesc cinci ani de când a început derularea Programului naţional de screening pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin, iar începând cu luna octombrie pacientele care au beneficiat gratuit de această evaluare în urmă cu cinci ani pot fi reintroduse în programul de screening.

Ea a precizat că 372 de femei din judeţul Suceava, cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani au efectuat gratuit testul Babeş- Papanicolau în cadrul Programului naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin în primele şase luni ale anului 2017, iar costul total pentru efectuarea acestui test a fost de 20 215 lei.

Zorescu a spus că în judeţul Suceava sunt organizate două reţele care derulează subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin în Spitalul municipal Fălticeni şi în Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

Ea a menţionat că bugetul alocat judeţului Suceava în anul 2017 pentru derularea acestui subprogram este de 96 000 de lei, mai mic faţă de bugetul anului 2016, când au fost alocate 125 000 de lei, din care au fost cheltuiţi doar 87 700 de lei.

Zorescu a mai spus că din cei 96 000 de lei alocaţi pentru acest an, 14 000 de lei au fost repartizaţi Spitalului municipal Fălticeni, iar 82 000 de lei pentru SJU Suceava.

Medicul sucevean a arătat că tariful pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau s-a majorat începând cu 1 aprilie 2017 la 77 de lei, faţă de 73 cât era anterior acestei date, iar raportat la noul tarif, în judeţul Suceava, aproximativ 1.250 de femei cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani vor putea efectua gratuit testul Babeş-Papanicolau.

Reamintim că noile norme tehnice de realizare a Programelor Naţionale de Sănătate Publică pentru anii 2017-2018 au intrat în vigoare din luna aprilie a acestui an , iar pentru derularea subprogramului de depistare precoce activă a cancerului de col uterin au apărut unele modificări menite să conducă la creşterea accesibilităţii femeilor cu vârste cuprinde în 25 şi 64 de ani la activităţile specifice acestui subprogram în scopul depistării cancerului de col uterin şi a leziunilor precursoare în faze incipiente.

Potrivit noilor norme tehnice, cabinetele medicale de obstetrică-ginecologie din structura spitalelor sucevene care au organizat o reţea de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, precum şi cabinetele de planificare familială au fost introduse în categoria Centrelor de Informare şi Consiliere a femeilor, alături de cabinetele medicilor de familie.

Medicul sucevean Cătălina Zorescu declarase în luna mai 2017 că pacientele care doresc să efectueze testul Babeş-Papanicolau nu mai sunt obligate să meargă doar la cabinetele medicilor de familie care sunt înscrişi în acest subprogram, ci se pot adresa şi medicilor care îşi desfăşoară activitatea în cabinetele medicale de obstetrică-ginecologie, ce funcţionează în spitalele care au organizat o reţea de screening.

Ea precizase  că prin noile norme tehnice s-a stabilit că activitatea de consiliere şi informare privind prevenirea cancerului de col uterin pentru femeile eligibile care au sau nu calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum şi mobilizarea activă a femeilor pentru efectuarea testelor Babeş-Papanicolau, se pot realiza şi în cadrul cabinetelor medicale de specialitate obstetrică-ginecologie menţionate şi în cabinetele de planning familial.

De menţionat este că în anul 2016  un număr de 1084 de femei din judeţul Suceava au participat la testarea Babeş-Papanicolau.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de