Aproape 50 de kilograme de produse alimentare şi 248 de litri de sucuri, retrase de la comercializare din chioşcurile aflate în incinta a nouă unităţi de învăţământ sucevene


Intră acum și în grupul de

Aproape 50 de kilograme de produse alimentare cu conţinut mare de zaharuri, sare sau grăsimi, dar şi o cantitate de 248 de litri de suc au fost retrase de la comercializare din chioşcuri aflate în incinta unor şcoli din judeţ, întrucât fac parte din categoria produselor nerecomandate a fi consumate de către copii şi adolescenţi.

Directorul executiv interimar al DSP Suceava, Sebastian Petru Jureschi, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că în cursul lunii noiembrie, în cadrul unei tematici de control dispuse de Ministerul Sănătăţii privind respectarea prevederilor legale privind alimentaţia sănătoasă pentru copii şi adolescenţi, inspectorii sanitari suceveni au efectuat 16 controale în chioşcurile din incinta unor unităţi de învăţământ din judeţul Suceava.

El a spus că în urma acestor controale au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 10 000 de lei, iar cu ocazia verificărilor au fost depistate mai multe produse din categoria celor nerecomandate a fi consumate de către copii şi adolescenţi.

“ După cum se ştie, printre alimentele nerecomandate se numără cele cu conţinut mare de zaharuri, grăsimi, sare, băuturile răcoritoare, precum şi alimentele cu un conţinut mare de calorii şi alimente neambalate şi neetichetate. În unităţile aflate în zona unităţilor de învăţământ se pot comercializa doar apă potabilă sau minerală îmbuteliată, legume şi fructe proaspete, sandwich-uri ambalate şi etichetate, care să aibă un aport de calorii de până la 300 de kcal pe unitatea de vânzare”, a explicat Jureschi.

El a precizat că în urma verificărilor au fost retrase de la comercializare din chioşcurile din incinta unităţilor şcolare o cantitate 48,8 kilograme de produse şi 247,8 litri de băuturi răcoritoare.

Jureschi a menţionat că sancţiunile au fost aplicate chioşcurilor din incinta Liceului cu Program Sportiv Suceava şi a Şcolii Gimnaziale nr. 3 Suceava, chioşcului din incinta Colegiului Naţional “Nicu Gane” Fălticeni şi din incinta Colegiului Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, chioşcurilor din incinta Şcolii Gimnaziale Cârlibaba şi a Şcolii Gimnaziale Ostra, chioşcurilor din incinta Colegiului Silvic şi Colegiului Naţional “Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, precum celor două chioşcuri din incinta Şcolii Gimnaziale nr.3 din Câmpulung Moldovenesc.

Directorul executiv interimar al DSP Suceava a mai spus că în cursul lunii noiembrie au mai fost efectuate 208 controale în unităţi alimentare şi 288 la unităţi non-alimentare, din care două la unităţi de turism, 113 au vizat mediul de viaţă, 3 controale au vizat condiţiile de muncă, 36 în domeniul produselor cosmetice, 85 au vizat produsele biocide, 9 controale au fost efectuate în unităţi de învăţământ, 37 de controale au vizat unităţi sanitare fără paturi, iar alte trei controale au fost efectuate în  trei unităţi sanitare cu paturi.

El a menţionat că în urma acestor controale au fost aplicate şapte sancţiuni, din care una în valoare de 1500 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în zonele de locuit, alte 5 în valoare totală de 2500 de lei pentru lipsa cursurilor de instruire profesională privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă şi o altă amendă în valoare de 800 de lei a fost aplicată pentru lipsa termogramelor la spaţiile frigorifice pentru păstrarea produselor alimentare perisabile.

El a precizat că astfel de controale vor fi efectuate şi în alte chioşcuri din incinta unor şcoli, în judeţ figurând aproximativ 25-30 de astfel de chioşcuri.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de