Amplă acțiune de control în județul Suceava la exploatări forestiere, instalații de debitat și ocoale silvice, dar şi în trafic fiind aplicate 169 de amenzi


Intră acum și în grupul de

Peste  160 de sancţiuni  contravenţionale au fost aplicate în ultima săptămână de  poliţiştii suceveni în cadrul  unei  ample acţiuni  de  prevenire şi combatere a delictelor silvice, fiind confiscați și peste 260 de metri cubi de material lemnos.

Astfel, în perioada 25 ianuarie-2 februarie polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice – IPJ Suceava, în cooperare cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava şi Direcţiei Silvice Suceava, au desfăşurat  acţiuni de prevenirea tăierii, transportului, prelucrării şi comercializării ilegale a materialului lemnos.

În cadrul acţiunii au fost efectuate 52 de controale la exploatări forestiere, instalații de debitat și ocoale silvice, dar şi în trafic, fiind constatate 4 infracțiuni, iar pentru neregulile şi abaterile identificate au fost aplicate 169 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 63.190 lei.

Totodată, au fost confiscaţi 269,55 m.c. material lemnos în valoare de cca. 110.783 lei.

Poliţia Județeană Suceava dă ca exemplu situația constatată la o firmă din comuna Pojorâta, administrată de un localnic de 31 de ani, unde s-a stabilit că în perioada 01.08.2017-25.01.2018, societatea a livrat cantitatea totală de 217,01 m.c. material lemnos(182,99 m.c. cherestea de esență răşinoase şi 34,02 m.c. lemn rotund de esență răşinoase pentru construcţii), fără provenienţă legală și a încălcat prevederile legislaţiei silvice în vigoare, în ceea ce priveşte înregistrarea avizelor de însoţire a materialului lemnos, verificarea acestora în aplicaţia informatizată, precum şi a modului de raportare a datelor.

În acest caz s-a dispus sancţionarea contravenţională a societăţii, prin aplicarea a patru sancţiuni în cuantum de 15.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităţii de 217,01 m.c. material lemnos, în valoare de 103.708 lei.

Poliţiştii suceveni atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.(N.B.)


Intră acum și în grupul de