Amendament propus de consilierii PSD pentru majorarea cu 50% a burselor elevilor, respins în Consiliul Local Suceava. Elevii vor primi burse cuprinse între 60 și 100 de lei


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Suceava a decis, joi, menținerea burselor alocate elevilor  din învățământul preuniversitar de stat la nivelul de anul trecut. Consilierii locali ai PSD au depus un amendament la proiectul cu privire la cuantumul lunar al burselor școlare, în vederea majorării cu 50% a burselor, însă propunerea nu a întrunit un număr suficient de voturi în așa fel încât să fie aprobată.

În ședința ordinară a Consilului Local, primarul Ion Lungu a spus că potrivit Legii educației, Consiliul Local poate acorda burse pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat și că valoarea acestora este stabilită prin Hotărâre de Consiliu Local. Aceste burse se asigură din bugetul local și reprezintă o categorie de cheltuieli asigurată prin finanțarea complementară.

Potrivit proiectului de hotărâre inițiat de primarul Ion Lungu, bursa de performanță este în valoare de 100 de lei, bursa de merit 80 de lei, iar bursele de studiu și de ajutor social 60 de lei.

În cadrul discuțiilor pe proiectul de hotărâre, consilierul local Gabriel Buciac a prezentat amendamentul grupului de consilieri ai PSD, explicând că bursele elevilor suceveni trebuie majorate cu 50%.

„Grupul consilierilor PSD propune mărirea acestor burse cu 50%”, a spus Buciac.

La rândul său, primarul Ion Lungu a precizat că bugetul municipiului Suceava prevede suma totală de 450.000 de lei pentru bursele elevilor și că în condițiile în care aleșii locali ai PSD au propus majorarea acestei sume este nevoie și de prezentarea sursei de finanțare.

La această solicitare, consilierul local Gabriel Buciac a menționat că majorarea burselor ar putea fi susținută din banii din fondul de rezervă al municipiului.

De asemenea viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi a arătat că amendamentul PSD este unul bun, însă le-a transmis colegilor din Consiliul Local că trebuie să fie mai atenți atunci când au astfel de inițiative și să prezinte concret impactul asupra bugetului.

„E un amendament bun, numai că am o rugăminte: haideți să fim cu toții mai atenți atunci când facem propuneri și să ne facem temele. Vă rog, pe viitor, când faceți astfel de amendamente, spuneți exact, că trebuie să avem un impact, să știm și noi, poate suntem de acord. Nu mai faceți propuneri doar ca să fie populiste”, a subliniat Lucian Harșovschi.

Amendamentul consilierilor PSD a obținut  10 voturi pentru, 8 împotrivă și 4 abțineri, fapt pentru care nu a fost aprobat.

Astfel, în urma votului pe proiect, consilierii locali au hotărât cu 21 de voturi pentru și o abținere menținerea burselor alocate elevilor  din învățământul preuniversitar de stat la nivelul de anul trecut.

De menționat este faptul că bursele se alocă pe perioada cursurilor școlare, în funcție de frecvență, cu excepția burselor sociale care se acordă și pe perioada vacanțelor școlare. (M. T.)


Intră acum și în grupul de