Deputatul Havrici: Am o veste bună pentru Ion Lungu.Legea prin care Parcul Șipote va fi transferat Primăriei va trece, dar într-o formă ce nu permite „manevre urbanistice”. Nu vrem să facem acolo concurs de defrișări și de înființat tot felul de bussinesuri locale


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Emanuel Havrici, membru al comsiei de Silvicultură din Camera Deputaților, a declarat, joi seara, în emisiunea Exclusiv 90 de minute, că legea prin care parcul Șipote va fi transferat în administrarea municipiului Suceava va fi adoptată, dar într-o formă care va da siguranța că acolo nu se vor face manevre urbanistice.

„Această inițiativă legislativă nu era în regulă. Între timp o parte dintre cei care au inițiat-o și-au dat seama de eroare și au venit cu amendamente. Deja este schimbată”, a spus Havrici care a menționat că prima eroare majoră era că se prevedea ca 250-260.000 de ha de pădure din proprietatea statului și administrarea Romsilva să treacă la administrațiile locale, ceea ce evident era o absurditate.

El a apreciat că deputatul PNL Angelica Fădor care se străduiește să promoveze această lege a venit cu amendamente.

„Este bine că s-a străduit să modifice. Acum vorbim de o suprafață ce ar putea trece de circa 14.000 de ha pădure parc, dacă vor fi solicitări”,  a menționat Havrici.

Deputatul Emanuel Havrici a subliniat că având agrementul politic din partea senatorului PSD Ioan Stan, care a semnat acest proiect, se va preocupa ca această lege să iasă cum trebuie.

„Nu am de gând ca pe 14.000 de ha, eu fiind ecologist, să mă trezesc cu tot felul de construcții în aceste păduri. Voi veni cu amendamente și voi convinge colegii din comisie ca legea să iasă cum trebuie.Vestea bună pe care o dau sucevenilor și domnului primar Ion Lungu, este că PSD este dornic de a face o construcție politică, de a dezvolta. Nu ne opunem acestei legi, dar trebuie să iasă corectă”, a mai spus Havrici.

El a adăugat că va include în lege anumite prevederi, obligații pe care Primăria să le realizeze în termen de cinci ani în această pădure-parc și va fi stabilit care va fi rostul acestei păduri, dar că vor fi controale periodice ale Gărzii de Mediu și Gărzii Forestiere.

„Nu vrem să facem acolo concurs de defrișări și de înființat tot felul de bussinesuri locale”, a spus Havrici.

El a menționat că vrea să introducă un model european, precizând că a văzut în Cehia cum trebuie făcut un asmenea parc și că a vizitat unul și în Ungaria.

„Vestea bună este că va trece această lege. Vestea și mai bună este că va trece cum trebuie. Această pădure a fost gândită ca o oază de recreere și relaxare pentru locutorii orașului și este un producător de oxigen. Putem susține proiectul, fără a lăsa loc de manevre urbanistice”, a mai declarat Havrici.(N.B.)


Intră acum și în grupul de