Un bărbat a fost trimis în judecată pentru că a braconat doi cerbi și un pui de căprioară în zona comunei Cârlibaba. Când a fost prins de polițiști el a susținut că se afla la cules de ciuperci

Un bărbat a fost trimis în judecată pentru că a braconat doi cerbi și un pui de căprioară în zona Cârlibaba folosind un proiector pentru iluminare pe timp de noapte, dar și pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uz de armă fără drept întrucât nu avea permis pentru deținerea armelor.

Potrivit procurorilor, în noaptea de 23 spre 24 august 08.2017 în jurul orei 01:00, un localnic a observat că pe drumul forestier axial Ţibău se deplasa din direcţia D.N. 18 către zona Măgura Mare un autoturism de teren cu viteză redusă, iar din interior o persoană manevra un proiector care lumina terenurile din vecinătatea drumului.

În acele împrejurări acesta a observat că acel autoturism de teren era înmatriculat în Bulgaria, iar în interiorul acestuia se aflau două persoane dintre care un bărbat mai corpolent era la volan, iar altul pe locul pasagerului din dreapta faţă, acesta din urmă coborând din maşină şi spunându-i localnicului că se aflau acolo pentru a căuta o stână, după care au afirmat se vor deplasa în zona Măgura Mare.

În aceste condiții, localnicul a sesizat autorităţile cu atribuţii în domeniul vânătorii, respectiv Ocolul Silvic Cârlibaba.

Ulterior, în jurul orei 05:30, în dimineaţa zilei de 24 august un alt localnic a sesizat telefonic lucrătorii Postului de Poliţie al Comunei Cârlibaba cu privire la faptul că în locul numit Muncel, pe raza comunei Cîrlibaba se află un autoturism de teren care nu-şi justifică prezenţa, fiind posibil la braconat.

În urma deplasării lucrătorilor de poliţie judiciară la faţa locului împreună cu lucrătorii silvici din cadrul Ocolului Silvic Cârlibaba s-a constatat că în locul susmenţionat a fost identificat autoturismul de teren cu numere de înmatriculare din Bulgaria,  autoturism care era cu portierele încuiate, avea pană la roata din stânga faţă, iar în interiorul acestuia se observau două cervide decedate posibil prin împușcare.

Tot cu acel prilej, pe drumul forestier care asigură accesul în zona respectivă, a mai fost observat un alt autoturism de teren, ai cărui ocupanţi au întors și au demarat în trombă spre comuna Cârlibaba la vederea autoturismului Poliției, iar din interiorul acelui autoturism s-au auzit strigăte ale ocupanților „Fugi!, fugi!”.

În acele împrejurări, polițiștii au luat măsuri urgente de verificare a zonei, în urma cărora a fost identificat şoferul autoturismului de teren cu numere de înmatriculare emise de autorităţile din Bulgaria care a susţinut că se afla acolo pentru a căuta lemne de foc și a culege ciuperci din flora montană spontană.

În autoturismul de teren cu numere de înmatriculare din Bulgaria au fost identificate trei cadavre ale unor cervide împuşcate şi mai multe bunuri, respectiv un proiector, un cuţit tip macetă şi un briceag, toate obiectele fiind specifice celor folosite la comiterea infracţiunii de braconaj.

La examinarea celor trei cadavre ale cervidelor găsite împuşcate s-a stabilit că primul era o femelă de căprior cu vârsta de aproximativ 3 luni şi greutatea de circa 15 Kg, al doilea era un cerb mascul cu vârsta aproximativă de un an şi jumătate şi greutatea de circa 140 Kg, iar al treilea era un alt cerb mascul cu vârsta aproximativă de un an şi 6 jumătate şi greutatea de circa 150 Kg.

În urma necropsiei efectuate celor trei animale s-a constatat că moartea a fost violentă, produsă cu armă de foc, ceea ce a produs leziuni incompatibile cu viaţa.

Anchetatorii au stabilit că bărbatul suspectat nu este deţinător legal de armă letală şi nici al unui permis de vânătoare și s-a stabilit că nu a fost emisă nici o autorizaţie de vânătoare în zona Zâmbroslav – Muncel de pe raza comunei Cârlibaba pentru acesta , cu atât mai mult cu cât data comiterii infracţiunilor este în afară perioadei legale de vânătoare pentru speciile braconate.

Procurorii arată că bărbatul trimis în judecată a mers în noaptea de 23 spre 24 august 2017, posibil împreună cu alte persoane care nu au fost identificate, cu un autoturism de teren pe fondul de vânătoare de pe raza comunei Cârlibaba în locul numit „Zâmbroslav-Muncel” aparţinând Direcţiei Silvice Suceava unde, fără a fi deţinător legal al unei arme letale, fără a deţine autorizaţie de vânătoare şi fiind în afara perioadei legale de vânătoare la speciile respective, a folosit un proiector pentru iluminare pe timp de noapte şi a braconat prin împuşcare trei cervide cauzând în felul acesta un prejudiciu în sumă de 28.000 Euro cu o armă de foc ce nu a fost găsită, după care a abandonat autoturismul şi vânatul pe un teren aflat în gestiunea Direcţiei Silvice Suceava prin intermediul Ocolului Silvic Cârlibaba, loc în apropierea căruia a şi fost depistat ulterior de către organele de poliţie.