Poliția Suceava recomandă sucevenilor să asigure ușile și ferestrele locuințelor când vor merge la Slujba de Înviere


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni au efectuat în ultimele zile acțiuni dedicate prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului, în comunităţile rurale din judeţ fiind desfășurate activităţi de prevenire a furturilor din locuinţe şi case în construcţie, iar în mediul urban sucevean s-au desfăşurat acţiuni de prevenire a furturilor facilitate de neglijenţa proprietarilor de imobile care lasă uşile neasigurate.

Acţiunile preventive şi de informare au fost derulate în paralel cu activități operative desfășurate de poliţiştii judiciarişti pentru identificarea celor care oferă în această perioadă spre vânzare diverse bunuri de o calitate îndoielnică, pătrunzând astfel ușor în curți și locuințe.

Potrivit Poliției Județene Suceava, în satele şi comunele din judeţ, poliţiştii au avut întâlniri cu cetăţenii, în special cu persoanele vârstnice sau care locuiesc în case izolate, fiind promovate recomandări în vederea responsabilizării acestora cu privire la adoptarea unui comportament preventiv.

Poliţiştii au distribuite peste 3000 de materiale informative cu conţinut educativ-preventiv şi au prezentat exemple ale unor victime care suferit pagube importante urmare a neglijenţei în asigurarea locuinţelor: plasarea cheii de la uşa în locaţii improprii, lăsarea deschisă a uşilor şi ferestrelor.

Un subiect distinct l-a constituit prezentarea modului de operare în cazul furturilor prin împrietenire. Cetăţenii au fost avertizaţi cu privire la pericolele iniţierii unor relaţii de prietenie sau aparent comerciale cu persoane necunoscute care  vând diverse obiecte sau prestează anumite activităţi. De multe ori acestea sunt doar pretexte pentru a pătrunde în locuinţe, anexe sau curţi şi a sustrage bunuri sau sume de bani.

În mediul urban, în special în municipiul Suceava au fost derulate activităţi de prevenire a furturilor facilitate de neasigurarea uşilor de acces în special la etajele inferioare şi parterul blocurilor.

Astfel, poliţiştii de prevenire şi cei de proximitate, au mers la peste 300 de apartamente, în special locuite de  persoane vârstnice şi au purtat discuţii cu acestea în vederea reducerii riscului victimal și au fost distribuite peste 300 de materiale informative şi au fost postate pliante în cutiile poştale.

 

Totodată, polițiștii judiciariști din cadrul Poliției Municipiului Vatra Dornei, au identificat, joi,  pe strada Mihai Eminescu din municipiul Vatra Dornei un autoturism în care se aflau trei persoane care au manifestat un comportament suspect.     Cu ocazia legitimării ocupanților autoturismului, s-au stabilit datele de stare civilă ale acestora, fiind identificați trei bărbați din județul Buzău, cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani. La controlul corporal și al vehiculului au fost identificate mai multe telefoane mobile și peste 20 de piese de bijuterie, lănțișoare și brățări din metal galben, care nu avea însă caracteristicile aurului. Persoanele au negat faptul că ar dori să comercializeze aceste bunuri.

Persoanele au fost conduse la sediul poliției și introduse în bazele de date, existând suspiciunea implicării în activități infracționale inclusiv prin acte de înșelăciune.

Poliţiştii recomandă încă o dată cetățenilor să manifeste reticență în cazul unor abordări privind cumpărarea unor astfel de bunuri la preț de chilipir. De multe ori aceste acte comerciale sunt doar motive pentru infractori de a pătrtunde în locuință și a vedea unde sunt păstrați banii sau alte valori.

Totodată, polițiștii vă recomandă să asigurați ușile și ferestrele când veți merge la slujba de Înviere pentru ca Sărbătorile să fie petrecute în siguranță.(N.B.)


Intră acum și în grupul de