Case nelocuite, din comunele Dornești și Satu Mare, cu proprietarii plecați la muncă în străinătate, sparte de hoți


Intră acum și în grupul de

În ultimele săptămâni, poliţiştii suceveni au fost sesizaţi cu privire la mai multe furturi din case nelocuite sau aflate în construcţie. Potrivit IPJ Suceava, două locuințe din comunele Dornești și Satu Mare au fost sparte de hoți, proprietarii fiind plecați la muncă în străinătate.

Astfel, pe 16 septembrie a.c., poliția a fost sesizată cu privire la faptul că din locuința unui bărbat de 46 ani, din comuna Dornești, a avut loc un furt.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că imobilul este nelocuit, proprietarul împreună cu familia fiind plecați la muncă în Italia.

Astfel, în dimineața zilei de 16 septembrie 2018, cumnatul proprietarului a constatat faptul că lipsește geamul de la baia locuinței, iar pe peretele de sub geam erau mai multe urme de noroi.

De asemenea, în momentul în care a verificat interiorul imobilului, a constatat că erau mai multe bunuri răvășite, realizând faptul că locuința a fost spartă, deși în seara precedentă a verificat imobilul, fără a constata existența vreunor nereguli.

„Din cercetări a rezultat că în noaptea de 15/16.09.2018, autori necunoscuți au pătruns prin efracția și escaladarea geamului tip termopan de la baia locuinței persoanei vătămate, lăsat întredeschis pentru aerisire, iar din interior au sustras două televizoare și mai multe scule electrice, prejudiciul fiind estimat la suma de 7.500 lei”, a arătat Poliția Suceava.

De asemenea, tot pe 16 septembrie a.c., o femeie din comuna Satu Mare a sesizat prin SNUAU 112 faptul că locuința fratelui său, de 34 ani, din aceeași localitate, a fost spartă.

Și în acest caz polițiștii au arătat că imobilul nu este locuit, proprietarii fiind plecați la muncă în Marea Britanie.

Astfel, în dimineața zilei de 16 septembrie sora persoanei vătămate a constatat că unul dintre geamurile locuinței era deschis și prezenta urme de forțare, apoi a observat că bunurile din locuință erau răvășite.

„Din imobil au fost sustrase mai multe bunuri , valoarea prejudiciului este de circa 2.000 lei”, a menționat Poliția Suceava.

Polițiștii efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de „furt calificat”.

Întrucât identificarea autorilor unor astfel de furturi este adesea dificilă, având în vedere şi faptul că ele sunt descoperite la o perioadă mare de timp după producere, poliţiştii recomandă persoanelor care deţin imobile nelocuite să ţină cont de următoarele sfaturi:

– nu ţineţi bunuri de valoare într-un imobil pe care îl folosiţi rar şi pentru perioade scurte de timp;

– instalaţi-vă un sistem de supraveghere video a proprietăţii şi montaţi pe poartă sau gard o plăcuţă  de avertizare a potenţialilor intruşi, cu privire la acest aspect;

– asiguraţi-vă că gardul împrejmuitor al proprietăţii este suficient de înalt şi greu de escaladat;

– dotaţi cu încuietori nu doar uşile şi porţile locuinţei, ci şi pe cele ale anexelor gospodăreşti;

– aveţi în vedere faptul că un câine, care să nu fie legat de un punct fix, poate descuraja hoţii sau îi poate alerta pe vecini în situaţia în care persoane străine au pătrunsîn curte;

– înlocuiţi rapid orice încuietoare devenită nefuncţională sau a cărei cheie aţi pierdut-o;

– apelaţi la o persoană de încredere, de preferat din vecinătate, care să vă supravegheze proprietatea şi să vă anunţe dacă observă modificări suspecte sau persoane care nu-şi pot justifica prezenţa în zonă;

– nu lăsaţi la vedere, în curte, obiecte care ar putea atrage atenţia infractorilor;

– dacă deţineţi un apartament la bloc, în care locuiţi doar periodic, rugaţi o persoană din familie sau un vecin să vă ridice periodic corespondenţa şi să verifice starea locuinţei.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de