Deficit comercial de 43,4 milioane de euro în primele cinci luni ale anului în județul Suceava. Deficitul înregistrat în numeroase domenii, de la metale comune şi articole din acestea până la pălării și umbrele. Excedent comercial doar la produse din lemn, pastă din lemn și piei crude sau tăbăcite


Intră acum și în grupul de

Deficitul comercial înregistrat în primele cinci luni ale acestui an în județul Suceava se ridică la 43,4 milioane de euro, iar gradul de acoperire al importurilor cu exporturi din judeţ a scăzut la 83,6 la sută, potrivit datelor făcute publice de Direcția Județeană de Statistică Suceava.

Volumul mărfurilor exportate în luna mai 2018 din judetul Suceava, în valoare de 48.623 mii euro a fost mai mic decât volumul mărfurilor importate, 62.932 mii euro, astfel încât balanţa comerţului internaţional în judeţul Suceava, în luna mai 2018, prezintă un deficit comercial de 14.309 mii euro.

Principalele secţiuni care au înregistrat excedent comercial au fost: produse din lemn, exclusiv mobilier (16,0 mil. euro), pastă de lemn, hârtie, carton şi articole din acestea (1,8 mil. euro),produse alimentare, băuturi şi tutun (0,3 mil. euro), piei crude, piei tăbăcite, blănuri şi produse din acestea (0,2 mil. euro).

Deficit comercial au înregistrat secţiunile: metale comune şi articole din acestea (8,7 mil. euro), produse chimice (7,5 mil. euro), materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea (5,3 mil. euro), maşini şi  aparate; echipamente electrice; aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile (3,5 mil. euro), materiale textile şi articole din acestea (1,9 mil. euro), produse vegetale (1,1 mil. euro), articole din piatră, ipsos, ciment, ceramică, sticlă şi din materiale similare (1,1 mil.euro), animale vii şi produse animale (1,1 mil. euro), mijloace şi materiale de transport (1,1 mil.euro), mărfuri şi produse diverse (1,0 mil. euro), produse minerale (0,7 mil. euro), instrumente şi aparate optice, fotografice, cinematografice, medico‐chirurgicale şi similare; ceasuri; instrumente muzicale; părţi şi accesorii ale acestora (0,4 mil. euro), încălţăminte, pălării, umbrele şi articole similare (0,3 mil. euro), grăsimi şi uleiuri animale sau vegetale (0,1 mil. euro).

Gradul de acoperire a importurilor prin exporturi în luna mai 2018 a fost de 77,3% și a fost mai mic cu 4,9 puncte procentuale faţă de gradul de acoperire înregistrat la nivel naţional (82,2%).

În primele cinci luni ale anului  2018, în județul Suceava s‐a înregistrat un deficit comercial de 43.416 mii euro, gradul de acoperire al importurilor cu exporturi din judeţul Suceava fiind de 83,6%, mai mic cu 3,2 puncte procentuale faţă de gradul de acoperire înregistrat în acceași perioadă a anului 2017.

Direcția de Statistică Suceava precizează că datele privind comerţul internaţional cu bunuri pentru fiecare judeţ au fost stabilite în funcţie de sediul social din Registrul Statistic al Întreprinderilor (REGIS) al agenţilor economici care au realizat exporturile/importurile de bunuri. (N.B.)


Intră acum și în grupul de