Profesorul câmpulungean Radu George Ciumașu de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, decorat de președintele României cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Cavaler”

Profesorul CIUMAȘU Radu-George de la Colegiul Național Militar Ștefan cel Mare” a primit vineri, 30 noiembrie 2018, Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Cavaler” cu însemn pentru civili.

Președintele româniei, domnul Klaus Iohannis a răsplătit meritele domnului profesor, cu prilejul Zilei Naționale a României, în semn de deodebită apreciere pentru profesionalismul dovedit în îndeplinirea cu success a misiunilor specifice Ministerului Apărării Naționale.

Profesorul Ciumașu este din Iași, a absolvit Colegiul Național Militar „Mihai Viteazu și a urmat cursurile Şcolii Militare de Topografie din Sibiu în perioada 1987-1989, fiind nevoit să se retragă din motive medicale, cu zece luni înainte de a ajunge locotenent. A urmat cursurile Facultăţii de Geografie din cadrul Universității „Al. Ioan Cuza” în  perioada 1990-1995.

Pe parcursul anilor patru şi cinci, student fiind, a fost angajat în cadrul Departamentului de cartografie al facultății, pe post de desenator.

În iunie 1995, o delegaţie a Liceului Militar din Câmpulung Moldovenesc, a mers la Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iași cu misiunea de a identifica printre viitorii absolvenți patru profesori pentru limba romană, limba franceză, informatică şi geografie. 

Astfel, renunțând la cariera lui ieșeană, Radu Ciumaşu devine profesor  al unui liceu similar celui pe care l-a absolvit.  De aici vine probabil şi un plus de responsabilitate, altruism şi pasiune care se observa în activitatea dumnealui de zi cu zi.

Primele rezultate la olimpiadă au apărut chiar din anul de debut cu două premii judeţene şi o calificare la faza naţională cu Ivan Sabin – clasa a IX-a. Aşa a început totul. Acest ritm a fost continuat, perfecţionat şi eficientizat, devenind un fel de rutină olimpică. Practic, exceptând intervalul septembrie 2003 – martie 2004, tot timpul în  băncile Colegiului Militar din Câmpulung a existat cel puțin un elev calificat la faza națională a olimpiadei de geografie.  În total s-au adunat pana acum 31 de calificări  dintre care 7 premii: Acatrinei Florin –locul II, clasa a IX-a în anul 2000; Bulaicon Marius –premiul III, clasa a XII-a în anul 2007, Onofrei Claudiu –premiul I, clasa a XII-a în anul 2013, după care au urmat cele patru premii ale Sabinei. Participarea internaţională a fost anticipată încă din anul 2010 când Lăcătuş Marius a obţinut locul al şaselea în proba de baraj pentru lotul României, format după cum se ştie din patru elevi. Acelaşi loc şase l-a obţinut şi  Robet Ailiesei în anul 2011.

Sabina Calisevici a exprimat la superlativ investiția de suflet şi geografie a domnului profesor: premiul I, la mare distanță fata de ceilalţi competitori şi cea mai mare notă a întregii olimpiade în clasa a IX-a -2014, premiul al III-lea în clasa a X-a; premiul I în clasa a XI-a şi a XII-a şi evident aur la olimpiada internațională de la Beijing în 2016 şi la Belgrad în anul 2017.

În acest moment, în colegiu sunt doi elevi care s-au calificat în 2018 la faza națională la disciplina geografie: Bogdan Daneliuc, menţiune la clasa a XI-a şi locul 12 în proba de baraj și Ioana Țâmpau, menţiune la clasa a IX-a. În anul 2018 s-a alăturat membrilor cercului de geografie Daria Balahura care a venit în bagajul pentru colegiu cu o mențiune la faza pe țară a disciplinei în clasa a VIII-a.

Așadar, povestea merge mai departe… Elena Jora)

Foto: Laurențiu Sbiera