„After school”, o soluţie pentru copiii „lăsaţi de izbelişte” de către părinţii plecaţi în străinătate


Intră acum și în grupul de

Puţine sunt şcolile din judeţ ce vor putea să înceapă de la 1 septembrie şi programul „after school”, dar măsura este foarte bună, în opinia adjunctului IŞJ Suceava, Vasile Monacu. „Măsura este binevenită. Este o măsură înţeleaptă. În municipiul Suceava sunt şcoli cu un număr mic de elevi ce au deja acest program. De exemplu, avem la Şcoala generală nr. 1, la Şcoala generală nr. 8, dar mai sunt şi alte şcoli, inclusiv în judeţ”, a declarat Vasile Monacu, considerând că aceasta este o soluţie foarte bună pentru părinţii a căror timp şi loc de muncă nu le permit să se ocupe de copii pe cât şi-ar dori, dar rezolvă şi problema copiiilor a căror părinţi sunt plecaţi în străinătate.

„Dacă facem o conexiune cu numărul mare de părinţi, a căror copii sunt lăsaţi de izbelişte pentru că sunt plecaţi în străinătate, iar eleviii nu pot fi îndrumaţi şi ajutaţi de către aceştia, acest program este o soluţie”, a afirmat adjunctul IŞJ Suceava.

Şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava anunţă că „pentru părinţii preocupaţi de educaţia şi siguranţa copiilor lor”, pentru anul şcolar următor oferă pentru şcolarii de clasa I, după terminarea orelor, o alternativă pentru programul after school. Copiii vor putea beneficia de o masă caldă, somn de după-amiază, asistenţă calificată pentru pregătirea lecţiilor, învăţarea unei limbi străine, un mediu plăcut pentru joacă şi lecţii, o oră de sport, citirea lecturilor recomandate la şcoală, activităţi recreative, paşi de dans, pictură, vizionări filme. De altfel, şi psihologii recomandă părinţilor să aleagă programele after school, pe care le consideră mult mai benefice decât o bonă.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronesu, se gândeşte să acopere costurile pentru masa elevilor, parţial din fondurile pentru programul „Cornul şi laptele”, parţial din banii părinţilor. „Nu vom renunţa la programul prin care se asigură zilnic cornuri şi produse lactate pentru elevi, dar în şcolile unde va exista after-school, ne gândim să înlocuim cornul şi laptele cu o masă caldă”, a precizat ministrul Educaţiei.

Ecaterina Andronescu a adăugat că programul va fi introdus treptat în şcoli, la început în instituţiile unde există spaţiul necesar, urmând ca ulterior să se construiască mai multe clădiri care să adăpostească elevii la after-school. „Dorim ca, odată cu reducerea numărului de ore şi a cantităţii de materie predată la şcoală, să implementăm, încă de anul şcolar viitor, un program de after-school pentru elevi. Prin acest program elevii vor petrece mai mult timp la şcoală sub supravegherea dascălilor, care îi vor ajuta la lecţii, vor pregăti activităţi extracurriculare, artistice sau sportive şi vor avea parte şi de o masă caldă”, a explicat ministrul Ecaterina Andronescu.


Intră acum și în grupul de